Ingrid Gullerströms mobil ringer ideligen under intervjun i hennes kök i Björnlunda. Bland annat ringer sjuksköterskan på vårdcentralen som vill att Ingrid ska hämta medicin på Apoteket åt en vårdtagare, som även är hennes huvudman. Fullmakt måste skrivas, hemtjänsten vägrar springa ärenden och på vårdcentralen finns det ingen som hinner, så därför bollas frågan vidare till Ingrid. Som naturligtvis ställer upp.
– Vissa frågor hamnar ofta mellan stolarna. Ofta påpekar någon tjänsteman att den som behöver hjälp har en god man, så då ställer man upp när frågan kommer. Jag ska ändå köra ner till Gnesta i dag och träffa två av mina huvudmän där.
För tre år sedan så tog hon sitt första uppdrag som god man. I dag hjälper hon sex människor, så kallade huvudmän. Som före detta beställarchef inom vård och omsorg i Nynäshamns kommun så var steget inte allt för långt att ta.
– Jag skulle aldrig klara uppdraget utan min utbildning och yrkeserfarenhet. Jag har tidigare haft övergripande ansvar för personal men nu kommer jag så nära och kan se konsekvenser av ett avslag. Det har varit oerhört intressant och lärorikt.
– Det här är ju en uppgift som behövs eftersom samhällets insatser brister, Inte allt för sällan råder ju kaos kring en person när vi kliver in!
De senaste åren har (god man) uppdraget solkats ner av en hel del skandaler och bedrägerier, vilket Ingrid Gullerström beklagar.
– Om nu någon tror att vi gör det här för att blir rika genom att skinna någon rik stackare så har de helt fel. Ensamhet och dålig ekonomi är ofta en gemensam nämnare för våra huvudmän. Dessutom är själva uppdraget inget för kvinnor med dålig pension.
En gång om året får gode männen ungefär 8 000 - 10 000 kronor för sin insats. En summa som inte på något sätt kompenserar alla utlägg för exempelvis bensinkostnader eller den tid det tar att exempelvis sätta sig in i ett arvsskifte.
Det är ett ensamarbete att sätta sig in i myndigheters alla regelverk, som dessutom ofta ändras. Ingrid Gullerströms engagemang har lett till att hon är ordförande i Gnesta/Trosa god man - och förvaltareförening.
– Vi bjuder in föreläsare under olika teman. Kronofogden informerar om de nya skuldsaneringsregler som börjar gälla från nyår och så har vi haft en studiecirkel i Vuxenskolan, om hur vi på bästa sätt kan tillvarata huvudmännens intressen och stödja den enskilde att fatta beslut i sitt liv.
De frivilliga uppdragstagarnas kompetens blir allt viktigare för människor som inte kan sörja för sig själva. Men på frågan om det skulle kunna bli ett yrke, svarar Ingrid Gullerström:
– För min del så innebär frivilligdelen något. Men jag är ingen samarit. Jag ger och får tillbaka.