Insatser för äldre ska spara pengar

Spendera pengar i dag, spara i morgon. Ja så kan filosofin bakom social ekonomi beskrivas – en modell Gnesta kommun utbildas i just nu.

GNESTA2014-11-19 16:14

"Att investera i framtiden" heter det länsöverskridande utbildningsprojektet som Landstinget och Folkhälsocentrum anordnar. Tanken med projektet är att en kommun genom tidiga investeringar ska kunna motverka höga kostnader i framtiden. Marlene Bernfalk är ekonomichef i Gnesta kommun.

– Sociala investeringar är ju ett begrepp som funnits länge och handlar om att göra insatser i dag för att minska kostnaderna i framtiden, till exempel genom att se till så alla barn klarar sig bra i skolan så behövs det inte ge stöd länge fram på samma sätt. Nu har man också hittat ett sätt att räkna ut de här kostnaderna.

I utbildningen deltar tre politiker och fyra tjänstemän. Politikerna får lära sig hur det går att tänka kring sociala investeringar r och tjänstemännen får lära sig räkna ut kostnaderna. I Gnesta har kommunen dock valt att försöka applicera modellen på äldre istället för yngre.

– Ja det är lite speciellt, men vi tänker oss att vi ska jobba med äldre just för att minska kostnaderna förknippade med den äldre befolkningen, säger Marlene Bernfalk.

Som exempel tar Marlene Bernfalk att de gjort en uppdelning av äldre personer i olika kostnadsgrupper, där den dyraste är särskilt boende.

– Vi tänker oss att om man gör insatser tidigt för att minska oro hos äldre kan man skjuta upp behovet av de dyrare insatserna, säger Marlene Bernfalk.

Vilka typer av insatser pratar vi om?

– Det skulle kunna vara trygghetslarm eller aktiviteter ordnade via Träffpunkten.

Vet ni hur mycket det går att spara än?

– Nej, vi har inte hunnit så långt, men en plats på ett särskilt boende kostar 800000 kronor per år, så går et att skjuta upp behovet av en sådan så sparar kommunen pengar och de äldre kan få bättre livskvalité.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om