Gnestaungdomar hängdes ut på nätet

I ett Instagramkonto med en Gnestarelaterad signatur har någon eller några kränkt elever med påståenden om deras livsstil. Rektorn tycker att händelsen är vårdnadshavarnas ansvar – lagen säger något annat.

Instagramkontot låg uppe i drygt två veckor innan det uppmärksammades av föräldrar.

Instagramkontot låg uppe i drygt två veckor innan det uppmärksammades av föräldrar.

Foto: Privat

Gnesta2023-04-17 20:43

– Jag visste inte varför jag var med på Instagramkontot. De skrev saker om mig som jag inte hade gjort. Det kändes inte bra i magen, säger en 13-åring som blivit uthängd på Instagramkontot.

En förälder som fick höra om kontot tittade igenom det och kände igen flera skolkamrater till hens barn på fotona.

– Det står kränkande kommentarer där man påstår att någon rökt hasch, att någon har fler killar än man kan räkna och om en tredje att hens betyg är underkända och så där fortsätter det, säger föräldern.

På Instagramkontot hade någon eller några lagt ut bilder på skolelever och anklagade dem för bland annat kriminella saker. Kontot florerade bland ungdomarna i drygt två veckor innan det togs bort förra veckan, enligt ungdomar som SN talat med.

undefined
Jannike Tillå från Internetstiftelsen tycker att det är bra att upplysa barnen om civilkurage, att våga säga till om de ser att även andra blir utsatta för trakasserier på nätet.

– Fenomenet, att ha ett Instagramkonto och berätta om andras hemligheter är vanligt i många skolor, säger Jannike Tillå, expert på barn och ungas liv på nätet på Internetstiftelsen.

Kontot om eleverna på Frejaskolan hade 52 följare – skolan har 700 elever inklusive förskola och lågstadium. När kontot uppmärksammades bytte ägaren snabbt namn på det. Det nya kontot hann dock inte få några följare innan det hastigt försvann, efter att fler vuxna observerat det. 

En annan förälder som också vill vara anonym berättar att hen fick informationen från ett av sina barn som går på skolan. Hens barn hade via skolkamrater fått veta att hen utmålades i Instagramflödet. 

För några veckor sedan fick Frejaskolans föräldrar ett brev, där skolan uppmanade dem att tala med sina barn om kränkningar på nätet och vad det kan leda till.

– Det kändes lite som att de slängde oss vårdnadshavare under bussen. Att det är vi som bär hela ansvaret själva, säger föräldern.

undefined
Peter Forsberg, rektor på Frejaskolan tycker att vårdnadshavarna ska prata med sina barn om hur man beter sig på internet.

När SN söker rektor Peter Forsberg för att fråga om vilka åtgärder skolan har vidtagit, svarar han bara via mejl att han "utgår från att vårdnadshavare, polis och socialtjänst bär sina ansvar kring Instagramkontot och dess innehåll".

Organisationen Friends, vars uppdrag är att stoppa mobbning i skolan tycker att skolan ska ta sitt ansvar kring såna här händelser. Anledningen är att undervisningen enligt Friends kan påverkas av barnens upplevelse från kränkningar på sociala medier och stör koncentrationen.

– Om det sker kränkningar på nätet – utanför skoltid men med koppling till skolan ska skolan agera. Det står tydligt i skollagen, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends.

Sedan 2018 ingår digital kompetens i skolundervisningen, för att förebygga händelser som denna – något skolan är skyldig att ge enligt läroplanen. 

Peter Forsberg kommenterar, fortfarande via mejl:

– Det här handlar nog inte om undervisning i första hand utan fostran och vårdnadshavares ansvar.

undefined
Elever med anknytning till Frejaskolan har kränkts på nätet.

Enligt skollagen har skolan skyldighet att anmäla till skolchefen vid sådana här händelser. Därför undrar jag vad skolan har gjort.

Peter Forsberg återkopplar inte på frågan utan svarar kort:

– Tack för informationen.

När SN kontaktar skolchefen i Gnesta, Johan Skeppstedt, känner han inte igen ärendet:

– Nej, jag känner inte till det men jag får inte reda på allt som händer i enskilda ärenden, säger han.

Instagramkontot har nu polisanmälts av föräldrar vars barn blivit utsatta. 

– Det är förtal när någon skriver något nedvärderande om en annan på nätet, säger Anna-Carin Wettefors.

undefined
Tobias Kjell är lokalpolis i Gnesta. "Om det är att anse att det är brottsligt, ta en skärmdump och gör en polisanmälan."

Polisen säger, liksom Friends och Internetstiftelsen att konton som detta inte är ovanliga, snarare tvärtom.

– Det är tyvärr ingen ny företeelse utan förekommer då och då på olika skolor och kommuner och på olika forum. Ibland är det brottsligt och ibland är det bara moraliskt och etiskt tvivelaktigt, säger Tobias Kjell, områdespolis i region öst.

Vad kan man göra för att hjälpa barn när de blivit kränkta på nätet?

– Det viktigaste är att inte stänga av appen. Många gör det för att de blir rädda, säger Jannike Tillå på Internetstiftelsen.

Att man inte ska ta bort appen har att göra med tilliten till den vuxna. Försvinner tilliten kan effekten bli att barnet inte berättar något mer, säger Jannike Tillå.

– För en förälder är det i stället bättre att fråga om hur vi ska möta problemet på bästa sätt, säger hon.

SN träffar några ungdomar i Gnesta som pratar om Instakontot.

– Jag blev anklagad för saker jag inte har gjort. Och nu tror andra, som jag inte ens känner att det som stod på Instagram stämmer. Jag vet inte vem som startat kontot men det är obehagligt, säger en tonåring.

Efter artikelns publicering hörde rektor Peter Forsberg av sig till tidningen och meddelade att hade informerat skolchefen.

Om du hängts ut på nätet

Brottsbalken om ärekränkning

1 § Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, döms för förtal till böter.

2 § Om brott som avses i 1 § är grovt döms för grovt förtal till böter eller fängelse i högst två år.

Polisanmäl alltid om du blir uthängd på sociala medier. Ta en skärmdump

Skolan ska alltid anmäla till huvudman när kränkningar sker på skolan.

Källa: Polisen, Internetstiftelsen, Friends

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!