"Inte första gången en olycka sker vid Vängsö"

Statens haverikomissionens utredning om flygplanskollisonen vid Vängsö kan ta ett år - om den blir av. Men det är inte första gången som en olycka sker vid flygplatsen - 1966 omkom två piloter när de störtade med ett Piper-plan.

Foto:

Gnesta2017-05-10 06:00

Enligt utredningsordförande vid myndigheten, Jonas Bäckstrand, så väntas beslut inom ett dygn, om det blir någon utredning av gårdagens kollision vid Vängsö då ett plan slog i ett biltak och tvingades buklanda.

– Lagstiftningen är inte uppbyggd kring kollision med bilar.

Vad är det som avgör om det blir en utredning eller ej?

– Dels tar vi hänsyn till reglerna utifrån personskador vid kollisionen men även konsekvenserna och skadorna på flygplanet. Vi har alltid flygsäkerheten som högsta mål så därför tar våra grundliga utredningar tid, ibland uppemot ett år, säger Jonas Bäckstrand.

Vid Vängsö flygfält kör fordon på länsvägen intill flygplatsens stängsel. Trots regler om att planet måste hålla cirka 5 meter ovanför fordon på vägen så skedde olyckan.

Kritiker har tidigare föreslagit förbättringsåtgärder som att installera varningsljus vid vägen när plan ska landa eller att flytta tröskeln, landningsbanan, en bit från vägen.

Det sistnämnda har gjorts, enligt Robert Speicht, ordförande i Sörmlands flygklubb:

– Så olyckan ska inte hända. Plan får inte heller köra för högt då landar man i Nyckelsjön. Tyvärr stannar ofta bilar när flyg går in för landning vilket är det dummaste man kan göra för risken finns att piloten då förlorar sikten och tror att fordon kört föbi. För att gardera sig bör piloten stiga och göra om inflygning. menar Speicht.

Christina Frohm som har sitt föräldrahem i Gnesta har fruktat olyckan eftersom hon minns en liknande olycka i början av 1970-talet.

– Då var det paret Andersson vid Furufallet som blev blev påkörda av ett plan som skalade av taket på deras bil. Det blev stora kvällstidingsrubriker och skulden lades i princip på det chockade äldre paret.

– Man kan väl inte ducka med bilen! menar Christina Frohm som anser att flygklubben bär ansvaret.

Enligt Lars Sundin, som driver bloggen Upp i det blå,så skedde även en tragisk dödsolycka på Vängsö 1966, då två piloter "buskörde" och omkom när deras plan störtade.

– När olyckor som den i går sker, så kommer även välmående grupper fram som störs av motorljudet och vill stänga flygplatsen. Men mina sympatier ligger hos flygklubben, konstaterar Lars Sundin som har över 50 års erfarenhet av segelflyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!