Gnestas oppositionsråd är på många sätt urtypen av en klassisk centerpartist: en lantbrukare och entreprenör som aldrig missar ett tillfälle att prata om landsbygdsfrågor. Håkan Ekstrand gick dessutom med i centerns ungdomsförbund redan som tonåring, under partiets glansdagar när var fjärde svensk röstade C och Thorbjörn Fälldin blev statsminister.
Trots allt detta var det inte med självklarhet han tog på sig rollen som oppositionsråd, efter att de intensiva förhandlingarna efter förra valet landade i en S/M-majoritet.
– Det blev som det blev, kan man säga. Jag var faktiskt osäker på om jag skulle stå med på listan över huvud taget inför förra valet.
Förklaringen stavas till mångt och mycket Lebro. Det är gården där Håkan Ekstrand är född och uppvuxen, och som i dag är basen för de fem olika bolag som han driver. Lebro gård har gått i arv i rakt nedstigande led sedan åtminstone 1630.
När SN träffar Gnestas främste centerpartist har han precis färdigställt sitt senaste projekt. Det är ett rött trähus som skulle få vilken inredningsarkitekt som helst att storkna. Moderna detaljer trängs med klassiska snickerier och massiva träbalkar pryder taket.
– Det här är mitt livsverk, så nu sätter man sig ned och försöker pumpa in lite lugn och ro i vardagen. Men rätt vad det är så dyker det upp någon ny idé, säger 58-åringen Håkan Ekstrand.
Är det dags att trappa ned?
– Lite så känns det. Det skulle vara skönt att luta sig tillbaka litegrann och förfina det man har här hemma. Men det är många personer som rycker i en.
Ekstrand var aktiv i politiken redan på 80-talet, och satt i både fritidsnämnden och kommundelsnämnden när Gnesta var en del av Nyköping. Mamma Vera Ekstrand, även hon centerpartist, var en av pådrivarna bakom kommundelningen, men på 90-talet tog Håkan ett steg tillbaka för att fokusera på företagen.
– Det gick inte att vara nystartad och sitta och åka in till Nyköping, så jag hoppade jag av där -89. När Gnesta blev egen kommun låg de på, men då tackade jag nej till att stå på listan.
Gården hade djurhållning när han köpte ut sina fyra syskon och tog över ansvaret, men det var andra saker som lockade mer. Företagandet startade med en grävmaskin och en liten entreprenadfirma, sedan har det rullat på med husbyggen, bed and breakfast, event och andra saker. År 2000 skrev SN en artikel om husföretaget, som var den enda aktören som byggde bostäder i kommunen det året.
I dag har företagen totalt åtta anställda, och sysselsätter ytterligare en handfull lantbrukare i trakten på frilansbasis. I den gamla ladugården hyr dessutom externa företag in sig.
– Jag har varit gift i 32 år. När vi träffades sa jag att det skulle lugna ner sig sen. Min fru frågar fortfarande när "sen" kommer, säger Håkan Ekstrand och skrattar.
Politiken lär dock hänga kvar några år till. I höstens val toppar han Centerpartiets lista, och på plats fyra står dottern Elin.
Håkan Ekstrand har också axlat rollen som valledare för partiets riksdags- och regionkandidater, och är ordförande i Centerpartiets valutskott i Sörmland. Uppdraget har tagit en hel del kraft och tid, berättar han.
Valupptakten hölls i Nävekvarns folkpark, för att hitta tillbaka till rötterna och påminna om succévalet 1976.
Centerpartiets framgångar i opinionsundersökningarna har mattats av något de senaste månaderna, hur tror du att det går i september?
– Ja, det känns som att vi stabiliserat oss kring tio procent. Det är vi nöjda med på riksnivå, men i kommunen där vi fick tolv procent sist vill vi ha mer. Målet är sex mandat i kommunfullmäktige.
Vad var det egentligen som hände efter förra valet?
– Det var förhandlingar åt alla håll. Vi hade egentligen en överenskommelse om ett borgerligt alternativ tillsammans med MP, som sprack på målsnöret. Det föll på fördelning av platser, så kan vi säga utan att behöva dra någon i gruset.
– Sedan kom S och M överens väldigt fort. Det måste jag nog tillskriva personkemin. Deras företrädare hade inte kunnat komma överens. Det hade inte gått.
Det är ganska få konflikter mellan dig och majoriteten, vad beror det på?
– Journalister och Gnestarevyn vill ju att det ska vara mer skandaler, men det utvecklar inte Gnesta. Det är en knepig sits också. Ann-Sofie (Lifvenhage) och jag jobbade väldigt tajt förra mandatperioden. Vi ringde varandra i stort sett varje kväll och pratade om olika frågor.
Nedläggningen av Laxne skola är en fråga där ni tog strid. Hur ser du på det där i dag?
– Den kom snabbt, och vi hade verkligen delade meningar. Men som det ser ut i dag så finns det inga möjligheter att öppna skolan igen, med underlaget som finns i Laxne. Men hade man valt en annan lösning då, och försökt vända trenden i stället för att lägga ned skolan så hade det kanske sett annorlunda ut i dag.
Du pratar ofta och gärna om landsbygden. Hur ser du på framtiden för Björnlunda och Stjärnhov?
– Jag har ju sett att det börjar byggas lite hus i Björnlunda nu. Men i Stjärnhov är det lite svårare att få till permanentboende. Seniorbostäderna som det har talats om där skulle behövas för att få till en flyttkarusell och få in fler barnfamiljer. Det är viktigt för skolans och ortens framtid.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jakt har jag alltid hållit på med. Jag kan åka och kolla på fotboll också, men det händer inte så ofta. Jag spelade i Gnesta för länge sen. Vi var fyra bröder och en kusin i laget, sen var det fyra bröder Svensson också. Jag kallades liberon från Lebro, men jag var nog sämst av oss fyra. Jag höll mig hemma om något behövde göras. Jag var mer intresserad av lantbruket.