Ordföranden för förbundets Stockholmsdistrikt, Yvonne Oward, skriver till Länsstyrelsen i Stockholms län att vargparet inte kan anses ha någon hög bevarandestatus eftersom de enligt uppgifter ska ha ett inavlat ursprung och att minst en av vargarna har vistats i människors närhet utan att visa någon rädsla, utan snarare tecken på hot. Oward menar också att det antal får som vargarna rivit är betydligt fler än vad de behöver för att överleva, och att belastningen för gårdarna som drabbats är oacceptabel. Vidare menar hon att man bör rikta in sig på hanen i paret, eftersom det finns indikationer på att det finns valpar. "Skulle tiken avlivas bör även samtliga valpar avlivas" fortsätter Oward.
Ansökan om skyddsjakt inkom under söndagen. På länsstyrelsen i Stockholm säger rovdjurshandläggare Arne Söderberg, som ännu inte sett ansökan, att ett beslut i frågan kan fattas tidigast i nästa vecka.
– Det har tidigare under sommarn bestämts att alla beslut kring skyddsjakt av varg ska tas på ledningsnivå och länsöverdirektören är tillbaka först i nästa vecka, säger han.
Om det kan finnas grunder för skyddsjakt vill Söderberg inte kommentera.
– Varje fall är unikt, att spekulera vore att gå händelserna i förväg, säger han.
Vid tre tidigare tillfällen har vargparet i det så kallade Sjundareviret rivit sammanlagt omkring 50 får på gården Molstaberg säteri mellan Gnesta och Mölnbo. Så sent som i förra veckan drabbades ytterligare en mindre gård då ett av deras får dödats av vargarna.
SN har sökt ordföranden för Jägarnas riksförbunds Stockholmsdistrikt, Yvonne Oward, utan framgång.