De senaste årens ökade antal stickcaféer, stickgraffiti och stickgrupper på nätet visar att stickning är hetare än någonsin. Även Gnesta kan stoltsera med ett stickcafé och en garnaffär.
I Gnesta bor även Jenny Aldebrant som tagit initiativ till att köra i gång stickträffar för alla som inte kan men vill lära sig sticka. Träffarna drar i gång efter nyår, troligtvis på Pelles och Lottas café.
– Jag trodde ett par stycken skulle höra av sig men vi lär nog bli rätt många. I gruppen på nätet har nästan 70 personer anmält intresse! Men jag prioriterar träffarna för de som verkligen inte kan sticka men vill lära sig.
Jenny Alderbrant började själv sticka för bara tre år sedan.
– Jag tror det var när jag började jobba som personlig assistent som min skaparlust vaknade. På jobbet är det mycket kreativt pyssel, berättar Jenny som aldrig varit rädd för att pröva nya saker.
Efter att ha stickat en spetsjal fortsatte hon med ett par vantar. Eftersom Jenny Alderbrant har hund så ville hon ha fransk bulldog som motiv på vantarna.
– Det är nog det som fångar mig mest. Sticktekniken är gammal men det finns ju fortfarande oändligt med mönster att utveckla. Jag tycker det är så roligt att skapa mönster och testa gränser. I början ritade jag mönster för hand men nu använder jag mest ett speciellt ritprogram i datorn som är anpassat för stickningsmönster.
På den globala sajten Ravelry samlas stickentusiaster i hela världen och där säljer även Jenny Alderbrant sina mönster. Hon har bland annat skapat flera mönster, Knits for tits, där all vinst gått till Cancerfonden.
Stickning är däremot mer av en hobby för henne. Det finns en efterfrågan på stickade produkter men folk vill inte betala vad det borde kosta, cirka 1 000 kronor för ett par flerfärgstickade vantar, menar Jenny Alderbrant.
– Industritillverkade akrylvantar kostar någon hundralapp och hobbystickare säljer för 250-300 kronor så den konkurrensen kan jag inte möta. Jag föredrar att sticka med garn av naturfibrer.
Jenny Alderbrant tror även att det är längtan efter det naturliga som gör att stickning blivit så populärt bland många unga i dag.
– Man vill skapa själv och göra det så ekologiskt som möjligt oavsett om det gäller stickning, odling eller att bygga sin egen träbåt. När det gäller hållbarhet så har ju även de produkterna längre livslängd.