Jens Odlander vilade upp i Gnesta

Det tog fjorton månader innan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson benådades och släpptes fria ur sin fångenskap i Etiopien. Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander har jobbat intensivt med fallet och hyllas av många som en hjälte. I helgen tog han igen sig i Gnesta.

GNESTA2012-09-17 07:37

Det är lördag och på Gnesta gröna marknad är det tjockt med folk längs gator och torg.
Ett dygn tidigare landade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson på Arlanda efter 438 dagar i etiopiskt fängelse.
Med på planet fanns också mannen som varje vecka besökt dem i Kalityfängelset och som var den som kom och hämtade dem utanför fängelsegrindarna i måndags eftermiddag.
- De här månaderna har varit väldigt, väldigt krävande, särskilt den sista tiden efter premiärminister Meles Zenawis död då vi inte riktigt visste hur det skulle bli, om löftet om benådning kvarstod. Att nu stå här, i Gnesta en solig dag och provsmaka ekologisk äppelmust med ett slutfört och lyckat uppdrag känns helt fantastiskt, säger ambassadör Jens Odlander, som sneglat in min kamera och block, knackat mig på axeln för att sedan presentera sig och erbjuda en kort intervju.
- Jag tänkte att lokalpressen kanske uppskattar det.
Gripandet av journalisterna i Ogadenprovinsen den 30 juni i fjol blev starten på ett år som saknar motstycke för personalen på den svenska ambassaden i Addis Abeba. De många besöken i fängelset, där journalisterna fått mat och mediciner av ambassadpersonalen, är bara en liten del i arbetet. Jens Odlander har också haft flertalet möten med den tidigare premiärministern Meles Zenawi och den nuvarande premiärminister Hailemariam Desalegn som tog över efter Meles död för bara ett par veckor sedan.
Ambassadören har hela tiden känt till svenskarnas berättelser om tortyren, skenavrättningarna, filminspelningarna i öknen och om deras situation i fängelset. På journalisternas presskonferens i ABF-huset i fredags sade Johan Persson att de känt att Odlanders stöd varit tusenprocentigt under hela fängelsevistelsen.
Flera medier och även anhöriga har dock kritiserat regeringens inledande insatser och på flera håll ifrågasätts också hur verksam den tysta diplomatin egentligen är.
Något som tycks störa ambassadören en smula.
- I varje steg i den här processen har vi på ambassaden arbetat väldigt nära Johan och Martin, deras anhöriga och regeringen. Alla beslut som fattats har förankrats hos alla parter innan vi gått vidare. Skälet att vi inte talat om allt för media har naturligtvis varit för att inte ytterligare förvärra situationen och reta upp Etiopiens regering. Det har varit nödvändigt för att lyckas med uppdraget, säger han och fortsätter:
- Tyst diplomati innebär inte att man inte gör någonting. Tvärtom, Carl Bildts besök på flera afrikanska möten och inte minst premiärminister Meles begravning i början av september har spelat stor roll för utgången i det här fallet.
Precis innan journalisterna släpptes från fängelset intervjuades de i etiopisk statstelevision. Båda sade att de ångrade sig djupt och de sade också att de begått sina livs största misstag. Uttalanden som de direkt vid ankomsten till Arlanda tog tydligt avstånd i från.
Vilka konsekvenser kan det få för dig när du återvänder till Addis?
- Den etiopiska regeringen känner naturligtvis till de uttalanden som gjordes i fredags. Etiopien har ett generalkonsulat i Stockholm och det bor också många etiopier i Sverige där en del är mer regeringsvänliga än andra. Självklart kommer det finnas synpunkter på att de benådades, men jag tror inte det innebär några större risker för min del. Jag känner mig absolut inte rädd på något vis utan tycker mest det ska bli spännande att se vad Etiopisk media skrivit om fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om