– Jag blev ganska förvånad men det känns kul att jag har vunnit pris. Jag har skrivit om havskatter som simmar och badar hela tiden. Sen är dett några iglar som tar över deras hus som dem bor i, i havet, säger Judith Israelsson Casta från Gnesta. Hon är 8 år och går i andra klass.
Idén till novellen kom bland annat vid ett bad.
– Jag och min lillasyster hade badat och låtsas att vi var havskatter. Sedan var jag hemma och sjuk och kunde inte gå till skolan och då var en uppgift att skriva en berättelse och då gav mamma mig en bild som jag skulle skriva om och då var det havskatter.
Berättelsen heter "hafskatterna" och skrevs i ett första skede på skrivmaskin.
– Den hittade jag på en loppis. Man skriver bara på först och sedan går man tillbaka och finslipar allting.
Skrivandet är kul och i framtiden vill Judith skriva mer om djur.
– Den kan handla om syskon som tar hand om sina djur, säger hon.
Judith går på Waldorfskolan och där skriver hon ännu mer, fast för hand.
– Jag och några i min klass skriver djurtidningar och då skriver vi fakta om djur. Tidningarna ska vi sälja sedan, säger Judith Israelsson Casta.
Det är för tredje året i rad som skrivtävlingen som heter Fantastikens anordnas av spelhobbybolaget Sverok.
– Det har sammanlagt varit 120 deltagare från hela Sverige som har varit mellan 6 och 19 år. Ett par skolklasser har också varit med och gjort det här till en skoluppgift, säger Harry Skärlund, projektledare för Fantastikens månad.
De flesta novellerna har bestått av drygt 1 000 ord vilket motsvarar några sidor i boken.
– Det är en rätt kort novell där man ska behandla fantasy och science-fiction-temat. Det här projektet handlar om att vi vill lyfta fantastiken – det vill säga att lyfta science-fictionberättandet.
Förutom äran så uppmärksammas de femton vinnande bidragen i samlingsboken "Galaxer i mitt huvud – och andra berättelser."
– Vi gör det här för att vi vill engagera unga tidigt i skrivandet. Vi hoppas att det här genererar något speciellt och att det betyder något extra för de som skriver att vi publicerar deras noveller. Vi ser också en risk med att inte uppmärksamma det här och det är att ungas hobbys och intressen inte får den uppmärksamhet och respekt som de förtjänar från vuxenvärlden, avslutar Harry Skärlund.