Kan det bli en skolbal för Hilda och hennes vänner?

Med alternativa lösningar som ett roterande balschema, där baldeltagarna delas in i grupper under 50 personer, hoppas Hilda Ander och hennes vänner att niornas bal kan bli av.

Hilda Ander och Elise Berkenstam längtar efter att få gå på balen.

Hilda Ander och Elise Berkenstam längtar efter att få gå på balen.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2020-05-15 07:35

– Vi vill ju ha balen, jag har sett fram emot den jättelänge. Sedan försökte vi komma på alternativa lösningar så vi kan ha den ändå, men i coronaformat liksom. Vi har haft lite förslag och möten med rektorn, och har nu en liten balordnargrupp där vi pratar om balen och försöker komma på alternativ, säger Hilda Ander. 

Hon går i nian på Frejaskolan och är en av dem som sett fram emot balen eller avslutningsdansen som brukas ordnas på Elektron för Gnestas niondeklassare. 

– Jag köpte en klänning i januari och hade kollat efter en rätt länge. 

Hur ser den ut?

– Den är ljusblå med lite silvermetalliskt i.

Förslaget de kommit på är kreativt.

– Vi har haft ett förslag att man skulle dela upp niorna i tre olika grupper, och ha tre olika stationer. När en grupp äter middag, är en annan grupp på ett mingel i ett partytält, och en tredje grupp på dans i gympasalen. Och så byter man plats med varandra. På så sätt blir det inte fler än 50 personer på varje ställe samtidigt. 

Än är det dock inte klart att det kan bli av. Just nu ligger bollen hos rektor Peter Forsberg, som ska ta med den vidare. 

 – Det som det hänger på är att man gör riskbedömningar om man kan leva upp till de krav som finns i samband med covid-19. Det är inte bara jag, utan förvaltningen och politiker som ska vara med och diskutera om man kan hitta någon form av aktivitet som går ihop med de riktlinjer vi har att förhålla oss till, vare sig de är något uppdelat eller något digitalt, säger han. 

Han beskriver Gnestas situation som lite unik.

– Vi har ju bara en enda skola med högstadielever, så det kan vara lättare för oss att organisera en sådan här sak. Har man en kommun med flera högstadieskolor har man många fler saker att ta hänsyn till. 

Om förslaget som tagits fram, säger han att det är en bra början.

– Men jag skulle tro att man behöver slipa lite till på det för att se till att logistiken fungerar. Sedan, när vi har sagt vårt, är det upp till eleverna om de känner att det är genomförbart eller om de tycker att det dödar syftet med arrangemanget, om det fortfarande är kul att genomföra med restriktionerna. Men kriser är det kreativas moder, vi får se var det här landar. 

För Hilda Ander lever hoppet än.

– Jag vet verkligen inte hur det kommer bli, men jag hoppas verkligen det blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!