"Senaste veckan har djurhållaren nästan inte alls varit hemma och sett till sina katter. Igår reste djurhållaren utomlands och lämnade katterna utan någon som kan se till dem", går det att läsa i anmälan som skickats in till länsstyrelsen i Sörmland.
Anmälan om bristande djurhållning gäller två katter tillhörande en person på ett LSS-boende, där personal sedan en tid tillbaka uppmärksammat misskötsel.
Enligt anmälan har personalen sett att det även tidigare saknats både mat och vatten till katterna samt att kattlådan inte har tömts på väldigt länge. Personalen uppger också att de har sett till att katterna har fått mat och vatten, och att det inte ingår i deras arbetsuppgifter.
Lex Maja trädde i kraft 2019 och är alltså en lag som gör det möjligt för personal inom hälso- och sjukvården att anmäla misstänkt vanvård av djur direkt till länsstyrelsen. Något som inte varit möjligt tidigare på grund av sekretess.
– Vi får in fler anmälningar av den här typen sedan Lex Maja trädde i kraft, men jag skulle inte säga att det är ett vanligt förekommande, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen Sörmland.
Hon fortsätter:
– Vid sådana här fall åker vi på en oanmäld kontroll på plats för att göra en bedömning och se om anmälan är befogad eller inte. Därefter finns olika utgångar beroende på vad det är för brister. Ser vi att djurägaren kan åtgärda problemen är det ett alternativ, annars kan beslut om omhändertagande bli aktuellt, säger hon.