Kemikalienivåerna låga vid senaste mätningen i Gnesta

Livsmedelsverket har undersökt PFAS-ämnen i dricksvatten. Det är dock oklart om Gnesta kommun har varit med i kartläggningen.

Sandra Strandh är statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Sandra Strandh är statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Foto: Livsmedelsverket

Gnesta2021-11-17 18:07

– PFAS är en stor grupp kemikalier som finns överallt i miljön och som på vissa platser har förorenat dricksvattnet, säger Sandra Strandh, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

I vår miljö finns ungefär 5 000 PFAS-ämnen, en förkortning för poly- och perfluorerade alkylsubstanser. Ämnena har speciellt uppmärksammats i brandsläckningsskum som använts nära vattentäkter.

– PFAS har bra egenskaper när det gäller att släcka bränder, men det har också använts i teflon och textilier.

De kommuner som uppmärksammats i rapporten har haft halter på över 10 nanogram per liter. Den rekommenderade åtgärdsgränsen ligger på 90 nanogram per liter.

– Då kan det kan handla om att man kan behöva titta på en alternativ vattentäkt eller olika typer av rening.

I kartläggningen, som är den första i sitt slag, har man försökt skapa en helhetsbild. Men i Gnesta kommun är det oklart om man har deltagit i kartläggningen. Kommunen har dock konstaterat att de tillsammans med länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning, SGU, 2018 gjorde en PFAS-undersökning.

– Den visade på låga halter, 3,2 nanogram per liter. I jämförelse med Livsmedelsverkets siffra så var det lågt, säger Sandra Holmström, som nyligen tog över rollen som miljöansvarig i kommunen.

Forskningen kring vilka hälsoeffekter PFAS kan ge pågår, men hittills har man sett att vaccinationer mot stelkramp och difteri hos barn har påverkats negativt av PFAS-kemikalier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!