35 369 ensamkommande flyktingbarn kom till Sverige under 2015. Migrationsverket placerar varje barn i en kommun som efter ankomst har det övergripande ansvaret för barnet. Sjuttonåriga Kidane Tedros placerades hos Gällivare kommun, men eftersom de köpte en familjehemsplacering via ett konsultföretag hamnade han i en tvårumslägenhet på Stenstagatan i Gnesta.
– Han kom till oss den 11 januari, som en placering via Hoppetgruppen som företaget heter, säger Lars Staf.
– Vi hade den här lägenheten i anslutning till vårt hus och kände att vi ville göra nytta.
Tedros var familjen Stafs första familjehemsplacering och de trivdes bra tillsammans. Han började skolan i Södertälje och tog ibland pendeltåget till Stockholm för att hälsa på sina släktingar. Men så, i början på april fick familjen Staf via Hoppetgruppen höra att Tedros skulle flytta norrut. Gällivare hade bestämt sig för att ta hem alla ensamkommande barn som placerats runt om i landet.
– De hade fått en uppsägning, men inget datum. Ett par veckor senare fick vi ett mail där det stod att en flygbiljett var bokad, klockan åtta dagen efter.
Staf suckar uppgivet innan han fortsätter.
– Vi sa att de kunde göra vad de ville med biljetten för Kidane kommer inte sitta på det där planet, och det gjorde han inte. Men i och med att platsen sagts upp fick vi inte längre några pengar och vi kan inte ha honom boende gratis. Vi har redan fem barn. Så till slut bestämde vi att han fick åka upp och nu tar vi det härifrån.
– Men fortfarande har ingen utredning gjorts, varken här eller där uppe. En sådan ska göras inom tre månader, nu har det gått sex. Det strider mot både svensk lag och allt vad barnkonventionen säger.
I dag bor Tedros alltså på ett HVB för ensamkommande barn. Han går i skolan och har hittat några kompisar, men trivs gör han inte.
– Han vill tillbaka hit. Vi har fått en jättebra kontakt och han ser mig och min fru som hans svenska föräldrar. Han hade börjat rota sig här och så rycks han upp sådär. Jag förstår inte hur de tänker.
Också Tedros gode man, Mickael Björk, har reagerat på hur förflyttningen har gått till.
– Det är sanslöst dåligt skött, och inga svar från jag från Gällivare kommun. Jag har både ringt och mailat, det enda svar jag fått är att det här är ett beslut som inte går att överklaga. Sen har det varit tyst. Och att det är ett barn det handlar om, det gör mig helt.. ja, jag vet inte vad jag ska säga.
Trots att det nu är 80 mil mellan Björk och Tedros vägrar de släppa taget om varandra.
– Vi pratar minst en gång i veckan och jag är fortfarande hans gode man. Det kommer jag fortsätta vara, vi ska få tillbaka honom ner hit.
Enligt Björk har han föreslagit för Gnesta kommun att de tar över ansvaret för Tedros och att Gällivare istället tar en framtida placering i Gnestas ställe.
– De säger att det inte finns några formella hinder för ett sådant byte men det måste vara på initiativ från Gällivare, och de är inte intresserade. Jag undrar vart det sunda förnuftet tagit vägen. Varför krånglar de till det i onödan?
Björk har anmält ärendet till Justitieombudsmannen och socialnämnden i Gällivare har fram till den 16 juni på sig att inkomma med ett yttrande. Ytterligare två gode män från två andra kommuner har gjort samma typ av anmälan, Gällivare kommun krävs på yttrande i också där.