"Vad är rådet till svenska makthavare som slirar runt i leran av gammal teknik, hot från ryssen och rädsla för sammanbrott i USA? Åk till Gnesta."
Så inleder klimatdebattören Johan Jenny Ehrenberg en ledare i Dagens ETC, efter att ha besökt Gnesta under en föreläsning om energiomställning och lokalsamhällen i förra veckan.
I texten beskriver Ehrenberg hur Kina bygger förnybar energi i rekordhastighet – men att lilla Gnestas solelsproduktion per invånare ändå är högre. Hen uppger att "vanliga människor" i Sverige har satt upp över 300 000 anläggningar solceller utan politiska beslut och att energimakten snabbt håller på att flyttas över till det lokala.
Gnesta är ett tydligt exempel på detta, enligt Johan Jenny Ehrenberg.
"En fantastisk publik men också en liten stad som kommit längst av alla i Sverige, kanske Europa, när det gäller energiomställning. Tack vare lokala entusiastiska företag som Klövsta energi, har man nått 20 procent av elproduktionen via lokala tak. Och batterierna i Gnesta får besök från världen med frågor kring hur det ens är möjligt", skriver hen.
Klövsta energis vd Johan Lexell har precis kommit hem från en stor konferens i Kina, när SN ringer upp honom för att fråga om framgången med omställningen till förnybar energi är hans förtjänst.
– Det är tack vare Gnesta, säger han och fortsätter:
– Jag kunde inte ha gjort det på något annat ställe. År 2023 köpte Gnestabor batterier för 46 miljoner kronor. Så kan man inte göra om man inte känner folk.
Gnestas framgång handlar alltså både om att Gnestaborna installerar solceller och att de lagrar energin i batterier. Enligt Johan Lexell sticker kommunens energiomställning inte bara sticker ut i Sverige och Europa – utan i hela världen. Som ett exempel berättar han att det kinesiska jätteföretaget Huwaei har gjort en film om kommunen, där Gnesta kallas "The community that always shines”.
– Jag hävdar att Gnesta är världsunikt när det kommer till mängden batterier. Jag har precis varit i Hongkong på Huwaeis global installer summit, där jag var "keynote speaker" för att presentera för världen vad som händer i Gnesta. Det första jag ser när jag kommer in där? En stor bild på Gnesta, säger han.
Fotnot: Läs mer om Johan Lexell och Gnestas världskända energiomställning i SN nästa vecka.