VA-krisen: Torka och översvämningar stoppar avloppsplan

Nya klimatsiffror sätter käppar i hjulen för Gnestas plan att pumpa avloppet till Botkyrka. I stället kan det bli en ny egen lösning.

Bör ej pumpas bort. Nya alarmerande klimatdata tycks omöjliggöra Gnestas plan att skicka avloppet till Botkyrka.

Bör ej pumpas bort. Nya alarmerande klimatdata tycks omöjliggöra Gnestas plan att skicka avloppet till Botkyrka.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-11-08 07:02

De snabba och oförutsägbara klimatförändringarna får nu uppenbara och direkta konsekvenser för Gnesta.

– Det är först nu som vi har SMHI:s senaste klimatdata som visar snabba negativa förändringar, säger samhällsbyggnadschef Anna-Karin Lindblad Wieslander.

Reningsverket som tar hand om kiss och bajs från Gnesta och Laxne tätorter är gammalt och litet och 2020 började tre alternativ utredas: Bygga ut, bygga nytt eller pumpa bort avloppet till det enorma Himmerfjärdsverket i Botkyrka i stället.

undefined
Gnesta kommuns avloppssystem lider av en "otrolig underhållsskuld", sade den förre VA-chefen Niklas Söderholm till SN i januari.

Parallellt utreder kommunen att lösa grundvattenbristen genom att börja ta dricksvatten från Klämmingen, fyra miljoner liter om dagen.

Nu kommer ett dråpslag för planen att ta vatten från ett vattensystem utan att lämna tillbaka: "Miljökonsekvenserna nedströms blir ohållbara", skriver Norconsult i en kort rapport till kommunen.

Statistiken över Klämmingens lägsta flöden över tid har störtdykt med 70 procent när man jämför siffror till 2010 med siffror till 2020, konstaterar konsulterna.

Avloppsplanen skulle förvärra de extremväder som klimatkrisen redan medför – torka och översvämningar – för naturen och Trosaborna nedströms. 

Och även om Gnesta skulle strunta i det lär tillståndsprocessen bli dyrare, långsammare och osäkrare.

undefined
Samhällsbyggnadschef Anna-Karin Lindblad varnar för att VA-enheten inte har kapacitet att lösa avloppsfrågan långsiktigt. Det är "sannolikt ännu ett mycket komplext och stort projekt" och resurserna är "redan i dag alldeles för få i relation till befintlig verksamhet och projekt", skriver hon.

"Som samhällsbyggnadschef och tf VA-chef är jag tacksam över att vi fått en så fundamental kunskap innan det är för sent; med det sagt är det sannolikt ännu ett mycket komplext och stort projekt som ska genomföras med redan i dag alldeles för få resurser i relation till befintlig verksamhet och projekt", skriver Anna-Karin Lindblad Wieslander till tidningen.

– Jag skulle tro att det kommer att innebära att vi får bygga ett nytt reningsverk, säger oppositionsråd Håkan Ekstrand (C), som menar att en avledning till Himmerfjärdsverket varit huvudspåret i nästan tio år.

– Klimatförändringarna är igång, alla har nog kanske inte insett allvaret.

Håkan Ekstrand påminner om att kommunen ska bygga fler bostäder, vilket ökar kraven på VA-nät och -verk.

undefined
Miljöpartiets Gustav Edman tycker att beskedet är en ringklocka om att Gnesta behöver lägga mer resurser på fysisk hållbarhet och planera för till exempel lokal avloppshantering.

– Det här kommer inte att vara sista gången som klimatförändringarna sätter käppar i hjulet för den här kommunen. Gnesta lägger alldeles för lite resurser på miljö och hållbarhet, säger MP:s gruppledare Gustav Edman.

Han vill se "klimatrobusta tätorter", där bostadsområden tar hand om mer avlopp och spillvatten lokalt, och skapar mindre avlopp.

VA-enheten hoppas ha en ny plan i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!