Gnestabon är i 60-årsåldern och har under många år trakasserat kommunens tjänstemän. Han är missnöjd med hur kommunen skött hans ärenden, bland annat gällande ekonomiskt bistånd.
Våren 2021 dömdes mannen för förgripelse mot tjänsteman efter en rad hotfulla meddelanden till två av kommunens anställda. I domen berättar tjänstemännen om hur trakasserierna letade sig in i den privata sfären, om känslor av tvivel kring huruvida avslag på ansökningar om ekonomiskt bistånd verkligen var korrekta och upplevelsen av att vara bevakad av mannen. Domen blev då villkorlig och dagsböter.
Mannen ändrade inte sitt beteende. Han har fortsatt skicka mängder av meddelande till den tjänsteman som han ansåg var ansvarig för de beslut som han är missnöjd med. Domen omfattar nio mejl och tre sms som skickats mellan augusti 2021 och mars 2022. Mannen skrev bland annat att han personligen skulle komma efter tjänstemannen, att han hade ögonen på tjänstemannen och hade koll på tjänstemannen "dygnet runt".
Mannen ställdes åter inför rätta med ett skärpt straff som följd. Nyköpings tingsrätt skriver att en villkorlig dom inte kan komma ifråga denna gång. Mannen har begått nya brott inom prövotiden och har inte svarat på kallelser från frivården. Han döms nu för tolv fall av förgripelse mot tjänsteman, olaga förföljelse samt folkbokföringsbrott. Han ska betala skadestånd till tjänstemannen med totalt 15 000 kronor.
Den utsatta chefen välkomnar domen med lättnad.
– Det känns bra att dom fallit och att det är tydligt att det är kriminella handlingar.
Chefen vill inte framträda i tidningen, bland annat av hänsyn till kollegor som också utsatts för 60-åringens trakasserier, men har förhoppningen att det ska bli lugnare i framtiden.
– För mig har det varit jobbigt, med alla sms och mejl. Och själva rättegången var jobbig så det är skönt att det är klart. Jag hoppas verkligen att det får ett slut nu. Det har varit väldigt jobbigt och obehagligt under så lång tid.
Vad ska man tåla i den position du är?
– En hel del så klart, men inte av den här karaktären i form av förföljelse och hot, det är kriminellt. Rättsväsendet och polisen har varit tydlig i och med att tre kontaktförbud har utfärdats och det här är den andra domen i tingsrätten som säger att sådant här beteende inte är acceptabelt mot en tjänsteperson i det offentligas tjänst.