Ett resultat som är "helt acceptabelt", så sammanfattar socialchefen Marja Kammouna den verksamhetsuppföljning som nyligen genomförts på Liljedalshemmet.
– Det finns förbättringsområden, men det gör det i alla verksamheter, säger hon.
Majoriteten av de boende är missnöjda med mängden aktiviteter som erbjuds på boendet, de möjligheterna som finns att komma ut i friska luften och samt den generella hemtrivseln.
– Det är brister som vi naturligtvis kommer att åtgärda. Byggnationen sätter ju sina begräsningar men det är ändå något att se över.
– Gällande aktiviteter så har jag uppfattat det som att det är eftermiddagarna som kan kännas långsamma eftersom de flesta aktiviteter sker på förmiddagen. Så det är också något vi ska jobba med.
För att komma till rätta med kritiken om bristande information om var man som boende ska vända sig med synpunkter och klagomål behöver kommunen ta ett större grepp som innefattar allt från det första samtalet till att uppdatera hemsida och broschyrer.
– Det här är ett utvecklingsområde för samtliga verksamheter. Vi behöver uppgradera informationen som finns och tydliggöra våra informationskanaler. Hela kedjan behöver ses över, säger Kammouna.
När verksamhetsuppföljningen presenterades på socialnämnden i förra veckan fick kommunen kritik från vänsterpartisten och nämndledamoten Maria Enberg för att intervjuerna inte gjorts anonymt. Istället har man låtit sin egen kvalitetsansvarig och den medicinskt ansvariga sjuksköterskan genomföra intervjuer med boende och personal. Kritiken avfärdas av Kammouna.
– Det var ett utmärkt sätt att få en bild av vad de tycker. Skickas det ut en enkät är det inte alltid den äldre som svarar utan istället anhöriga eller kanske en god man. Här fann möjlighet att ställa följdfrågor och förtydliga om någon inte förstod. Det blev en dialog med den boende.
Du tror inte att ni fått ärligare svar om det varit externa personer som genomfört intervjuerna?
– Nej. Våra kvalitetsansvariga är inte en del av verksamheten utan är administrativ personal som har i uppdrag att följa upp verksamheterna. De som intervjuats känner inte dem.
Så det är inget ni kommer ändra på?
– Inte när det gäller uppföljning av äldreomsorgen. Kanske om man ser till omsorgen där personer med funktionsnedsättningar och begåvningshandikapp finns, där behöver man ibland använda andra metoder som bilder, och sådant material har vi inte.
Under 2014 kommer personalens fortbildning stå i centrum för att öka kvaliteten på boendet.
– Det har varit svårt att definiera olika händelser på Liljedalshemmet, nu ska vi jobba med att förtydliga vad som är vad. Vad är ett klagomål eller en synpunkt, vad är en avvikelse och vad är en anmälan. Det är något alla behöver bli trygga i.
SN har sökt Maria Enberg samt socialnämndens ordförande Birgitta Brus för en kommentar.