I Gnesta kommun finns inga sjöar med farleder där det är lagligt att köra vattenskoter. Trots det har kommunen fått in flera samtal och meddelanden via social medier om att antalet vattenskotrar har ökat i kommunen.
"Vattenskotrar har börjat förekomma i kommunen mer frekvent än tidigare därför är det nödvändigt att informera om vad som gäller. Vattenskoter får endast framföras i allmänna farleder och särskilda områden som godkänts av länsstyrelsen", skriver kommunen på hemsidan.
Allmänna farleder finns bland annat i Mälaren och Östersjön men inte i Gnesta kommuns sjöar.
Redan i våras fanns en stor diskussion på sociala medier om vad som gäller för vattenskotrar i kommunen. Bertil Karlsson som är miljöstrateg förklarade då varför vattenskotrar kan vara en risk för djurlivet.
– Farten ses som en risk. Fåglar får svårt att hinna dyka undan och simma iväg. Sedan kan man diskutera fram och tillbaka vad gäller djurliv. En vattenskoter som förs rakt fram i full fart gör egentligen inte mycket svall, men ljudvolymen kan vara hög och kan också pågå en längre stund, sade Bertil Karlsson då.
Fåglarna som har sina bon i vass eller på stränder kan ta skada då exempelvis knölsvanar ofta bygger bo vid vattenkanten. Det finns då en risk att vatten från vattenskotrar sköljs över boet och att ägg eller ungar trillar ut.
Länsstyrelsen och polisen har ansvaret för att reglerna kring vattenskotrar följs.