Kommunen gör felaktiga hembesök

Inga hembesök får göras under en förhandsbedömning av en anmälan gjord till socialnämnden. Ändå är det något Gnesta kommun ägnat sig åt. Nu får de kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Gnesta2014-04-19 07:39

Gnesta kommun har brustit i handläggningen av ett flertal inkomna ärenden. Det slår inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast. IVO har granskat femton förhandsbedömningar där kommunen beslutat sig för att inte inleda en utredning. I samtliga har kommunen gjort fel.

Bland annat rör det sig om för långa handläggningstider. "I åtta fall dröjde det mellan 28 upp till drygt 120 dagar, från det att anmälan inkom till dess att nämnden fattade beslut om att inleda en utredning" skriver IVO i sitt beslut.

– Problemet är att man inte kan säga en exakt gräns för hur lång tid det får ta. Men när kommunen får in en anmälan ska den hanteras skyndsamt eftersom det ju kan innebära att någon är i behov av akut hjälp. Men ibland är anmälningarna otydliga eller oklara och då kan de behöva ta reda på mer och då kan det dra ut lite på tiden. Men vi har ändå valt att sätta ner foten här, säger Susanne Gerlecz, handläggare på IVO.

Socialnämnden ska också ha tagit kontakt med utomstående för att få underlag för sitt beslut och gjort hembesök utan att utredning påbörjats. Något som inte är tillåtet.

– Att kontakta utomstående och göra hembesök utan att anmälaren önskat det är en utredande åtgärd och om man tycker att det finns skäl att göra det ska man starta en utredning. Det görs en del miniutredningar och det är inte vad lagstiftarna tänkt sig. Ytterst är det en fråga om rättsäkerhet. En myndighet får inte göra hembesök utan att ha på fötterna och när hembesöken görs ska de dokumenteras varför man går hem och knackar på vilket inte görs i en förhandsbedömning på samma sätt som under en utredning. Den här gråzonen ska inte finnas.

IVO slår också ner på kommunens sätt att förbise eventuella barns situation när en anmälan görs eftersom nämnden ska verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Man anser också att kommunen brustit i sin skyldighet att bedöma om unga personer kan vara i behov av omedelbart skydd. I samtliga granskade ärenden om förhandsbedömningar saknades uppgifter om tidigare kännedom om den enskilde, trots att nämnden får hämta in den information som tidigare är känd inom den egna verksamheten. Kommunen har nu fram till den 5 maj att redovisa vilka åtgärder man kommer vidta för att komma till rätta med problemen.

Samtliga kommuner i Sörmland har granskats på liknande sätt och enligt Gerlecz uppvisar alla kommuner liknande brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om