I slutet av mars drabbades Gnesta kommun av en dataattack, alltså en medveten och stor överbelastning på ett nätverk. Det är andra gången som kommunen drabbas, senast var 2019.
– Vi märkte en liten dipp innan skyddet slog in, man tappar kontakt med nätet men när skyddet väl injicerats då fungerar allt som vanligt, säger Niclas Skeppstedt, digitaliseringstekniker på IT- avdelningen på Gnesta kommun.
En överbelastningsattack på internetsystemet av det här slaget innebär att stora mängder frågor skickas till en server, som inte hinner med att hantera informationen. Det finns sätt att förebygga angrepp genom dataskydd, men när man väl drabbas går det inte att göra mycket mer än att vänta.
Syftet med attacken och vem som låg bakom är oklart.
– Vi kan se olika ip-adresser men vet inte vem eller vilka som gjort det här, säger Niclas Skeppstedt.
Säkerhet och krisberedskap är något myndigheter numer ser som vardag. Det händer hela tiden emot alla, enligt Niclas Skeppstedt. Gnesta kommun har en hög säkerhet som larmar när en dataattack slår till.
– Vi har ett övervakningssystem som larmar när något är utanför det normala och sedan får vi information från vår internetleverantör. Det är de som ser att det är en attack, säger han.
Enligt Niclas Skeppstedt kan man beskriva händelsen som att någon kör ut 10 000 bilar på E4 – och det blir totalt stopp i trafiken. Tanken med dataattacker är att de ska slå ut olika tjänster eller stoppa personer så de inte kommer ut på internet, säger han.
– Vi har tankar om motiv men det är inget jag kan kommentera eftersom ärendet ligger under sekretess, säger Niklas Skeppstedt.
Vem som utfört handlingen är också något kommunen har tankar kring men inte kan kommentera.
– Det har vi också funderingar på men det kommer jag inte svara på. Det som händer är att vi ser 10 000 IP-adresser från hela världen men vi kan inte se vilka som har gjort det, säger han.
Datorattacken är anmäld till både polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Vi uppmanar kommuner och andra aktörer att höra av sig till oss om en överbelastningsattack inträffar. Det bidrar till vår lägesbild, och vi kan om det är aktuellt kontakta andra som riskerar att drabbas. Vi kan också ge tekniskt stöd till den drabbade aktören, säger Joel Brandell, handläggare på MSB.