Plan på bergtäkt sen – kommunen vill se bostad intill

Storkoncernen Holmen är försenad med planerna på en ny bergtäkt sydväst om Gnesta. Samtidigt vill Gnestapolitikerna trumfa igenom en bostad alldeles intill.

Erik Granqvist, från proteströrelsen mot bergtäkten, välkomnar politikernas fortsatta motstånd mot storbolaget Holmens planer.

Erik Granqvist, från proteströrelsen mot bergtäkten, välkomnar politikernas fortsatta motstånd mot storbolaget Holmens planer.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-12-17 20:43

I maj blev det känt att storbolaget Holmen planerar 16 hektar bergtäkt mellan Tängslinge och Hällesta. 

Holmen redovisade lugnande utredningar och berättade på ett möte om fördelarna, men lokalbor gick till storms mot projektet och en enig kommunfullmäktige lovade att bjuda motstånd.

Det är länsstyrelsen i Uppsala som ska avgöra om koncernen får tillstånd att bryta preliminärt tre miljoner ton sten i 25 år. Holmen har tidigare sagt att ansökan ska lämnas in i höst eller till årsskiftet.

undefined
Bostadshuset föreslås uppföras bara 150 meter sydväst om brytningsområdet. Skissen är ungefärlig.

Lokalpolitikerna har ingen vetorätt mot bergtäkten, men i förra veckan godkände de ett förhandsbesked om bygglov för ett bostadshus bara 150 meter från det tänkta brytningsområdet. 

Detta trots att de egna tjänstemännen avrått med hänvisning till täktplanerna – och Holmen själva i en skrivelse i augusti varnat för att en bostad så nära täkten vore "direkt olämplig. "Att kommunen ger tillstånd för "enskildas intressen som gravt ändrar förutsättningarna är inte rimligt" dundrade bolagets stab i Örnsköldsvik.

Men kommunalråd Anna Ekström (M) välkomnar iskallt bostadshuset som en privatperson vill uppföra.

undefined
Så här kan det komma att se ut, bostadshuset som Holmen kallar oacceptabelt men som Gnestapolitikerna just gav positivt förhandsbesked.

– Bergtäkten är ju inte på något sätt beslutad. Han har inkommit med en ansökan om ett generationsboende. Det såg vi positivt på.

Är det här ert sätt att sätta käppar i hjulet för bergtäkten?

– Det finns ingen sådan intention. Kommunstyrelsen och likaså fullmäktige har varit tydliga med att det finns inget intresse av en bergtäkt. Det är positivt att man får utveckla sitt egna boende.

Den lokala proteströrelsen, föreningen Gnestaberget, gläds.

undefined
Erik Granqvist leder föreningen Gnestaberget och är ordförande i Centerpartiet i Gnesta.

– Politikerna i Gnesta verkar agera utifrån det de sade i somras. Det är väldigt roligt, säger ordförande Erik Granqvist, som också är ordförande för Centerpartiet i Gnesta och före detta vice ordförande i fullmäktige.

Föreningen har mätt upp vägen till berget och menar att den bitvis är under 4 meter bred, jämfört med Trafikverkets uppgift om 5,5 meter. Proteströrelsen har tidigare också kartlagt växter och djur på platsen och hittat mer än Holmen redovisat.

Lokalbor säger till tidningen att de i förra veckan sett Holmens utsända arbeta i snön.

– Men det är ju jättesvårt att göra en biotopundersökning på vintern när djuren ligger i dvala, säger Erik Granqvist.

Holmens projektledare Jonas Ulander skickar text till tidningen som antyder att bolaget inte kommer att lyckas skicka in ansökan i år: "Det är svårt att säga, under 2023 sannolikt", skriver han om tidpunkten.

– Vi arbetar vidare enligt plan för att långsiktigt bidra till försörjningen av det lokala och regionala behovet av bergmaterialprodukter, säger Jonas Ulander.

undefined
Jonas Ulander, projektledare på Holmen, vill inte berätta vilka utredningar bolaget gjort sedan i somras eller när en ansökan kan lämnas in. Arkivfoto.

Vilka undersökningar har ni gjort efter samrådet?

– Det tänker vi inte svara på. Vissa av dem har vi beskrivit tidigare som till exempel arkeologi, naturvärden och trafiken. Men det är inte alla än så länge, säger Jonas Ulander.

Angående bygglovet kommenterar Holmen att nämnden inte var enig. Liberalerna reserverade sig mot beslutet.

– Vi lever förstås, alla föreningar och boende här, på hoppet att vi inte ska få dit en bergtäkt. Det känns jätteotäckt kopplat till våra barn som cyklar och åker buss till skolan, där ska det passera 20-talet långtradare med släp och busshållplatserna är ute i vägen, säger Erik Granqvist, som i sin rörelse räknar över 200 medlemmar och flera föreningar.

Bergtäkter nära Gnesta

Hagby bergtäkt i Vagnhärad kan bryta 500 000 ton berg om året, eller totalt max 12,5 miljoner ton, i 25 år. Den ligger nära E4 och drivs av Swerock.

Leif Karlssons firma har en bergtäkt norr om Stjärnhov, som får bryta 20 000 ton om året.

NCC vill anlägga en bergtäkt vid Gerstaberg och Kallfors norr om Järna. Ansökan talar om 110-280 tunga lastbilar per dag och även dessa planer möts av protester.

Holmen hoppas vid Tängslinge få bryta i snitt 70 000 ton, men upp till 200 000 ton, berg årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!