Kommunkritik: "Kulturmörker i Gnesta"

Gnesta kommun har enbart tre traditionella nämnder inom kommunpolitiken. Något som den före detta liberale fritidspolitikern Göran Benedicks kritiserar. "Det saknas demokratisk insyn."

Gnesta2016-11-16 09:00

– Hur ska man kunna utveckla kulturen om man inte ens pratar om den? Det finns ju ingen debatt längre. Inte en enda fråga har diskuterats i kommunstyrelsen, hävdar Göran Benedicks som är kritisk över att tjänstemän i stället för politiker sitter och bestämmer vem som exempelvis ska få föreningsbidrag.

– I de flesta fall fattas inga beslut alls, som då inte heller går att överklaga. I och med nedläggningen av kultur- och fritidsnämnden försvann den demokratiska insynen och transparensen. Gnesta har bara har tre nämnder jämfört med Trosas sex nämnder vilket jag beklagar.

Tidigare låg kulturfrågorna i Gnesta i en nämnd tillsammans med idrott, gatu- och parkförvaltning, VA och renhållning. Kommunstyrelsen, KS, fungerar i dag som nämnd för kulturen, vid sidan av frågor som näringsliv, idrott, arbetsmarknad, personalpolitik, ekonomisk förvaltning och strategisk samhällsutveckling.

Ordförande Johan Rocklind (S) tillbakavisar kritiken.och menar att fler jobbar med kultur - en kultursamordnare håller i samordningsarbetet medan det övergripande ansvaret finns hos en enhetschef och en förvaltningschef.

– Jag tror att kulturutövarna snarare finns på grund av sitt eget engagemang och intresse, inte så mycket på grund av hur organisationsschemat bland kommunens tjänstemän ser ut.

– Men vi har säkerställt insyn genom beslut om riktlinjer för bidrag till bland annat kulturföreningar. Beslut om utbetalning av bidrag sker på delegation, som kan överklagas. Större frågor som samarbetsavtalen med kulturaktörer beslutas av KS.

Enligt Karin Tengdelius, handläggare, ekonomi och styrning vid SKL, så finns det i princip nämndlösa kommuner idag.

– Det finns ingen lag på att man måste ha nämnder. Det är snarare en fråga om trender än politik. För fem år sedan var det väldigt modernt med få nämnder, av besparingsskäl och för att man ansåg att det ger en bättre helhetssyn, säger handläggaren som menar att den demokratiska insynen inte blir lidande av få nämnder.

Kritiker hävdar att det demokratiska uppdraget breddas med nämnder och dess ledamöter och att färre jävsituationer uppstår. I oktober fick dock samhällsbyggnadsnämnden ompröva ett beslut efter en anmälan om jäv. Håkan Ekstrand (C) anklagades för att ha gynnat sina egna intressen.

– Alla politiker har ju ett eget ansvar. Som företagare måste man verkligen fundera extra på om man har affärsrelationer.

– Men jag vågar nog påstå att vi oftast med ganska god marginal håller oss vad vi får göra. Däremot får vi ofta hantera folks upplevelse, säger Michael Gustafsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om