I förra veckan meddelade Gnesta kommun att de beslutat sig för att undersöka kvaliteten på inomhusluften på Liljedalshemmet efter upprepade vattenläckor i fastigheten. Kommunen skrev att de "är angelägna om att säkerställa att inte inomhusluften utgör någon olägenhet för de boendes eller personalens hälsa". Vad som inte framgick var att undersökningen är ett föreläggande från kommunens miljöenhet.
– Jag gjorde en ordinarie tillsyn och då kom det fram en avvikelse gällande ventilationen, säger Ellinor Lundin, miljöinspektör på Gnesta kommun.
– Avvikelsen var att man inte vet hur luftkvaliteten ser ut. Vatten ger fukt, fukt ger tillväxt av exempelvis mögel och det är det man är orolig för. Även om Liljedalshemmet lokaler inte är de som drabbats av vattenläckor i väggar och tak så delar hela fastigheten ventilation på ett eller annat sätt. Därför vill vi säkerställa att det inte finns tillväxt någonstans som sprids via med ventilationen.
Att kontrollera luftkvaliteten är inget verksamheten är ålagd att göra på regelbunden basis. De regler som finns rör den obligatoriska ventilationskontrollen som egentligen bara talar om i fall ventilationen fungerar inom de ramar som finns. Däremot är den som bedriver en verksamhet skyldig att vidta åtgärder när de finns skäl att anta att det kan finnas risk för skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. Varför någon undersökning inte gjorts innan man fick ett föreläggande förklarar socialchefen Marja Kammouna med att det inte är Liljedalshemmet lokaler som drabbats värst.
– Läckorna drabbade mestadels landstingets del av fastigheten, vi har inte fått några signaler om att det skulle vara något med luften på Liljedalshemmet.
Men ventilationssystemet hänger väl ihop i hela fastigheten, så om något skulle vara fel där så sprids det väl till Liljedalshemmet?
– Jag kan inte den tekniska biten, men det risken finns. Men nu ska vi göra en kontroll. Jag kan inte säga exakt när, det är Gnesta Hem som sköter det arbetet.