– Det är jättesvårt att säga vad det beror på, det vet vi mer längre fram. Men så ser det ut, att de tre första månaderna i år har kötiden minskat och det är en intressant trend, säger Hans Persson, vd på Gnestahem.
Förra året låg kötiden, innan man blev erbjuden ett förstahandskontrakt hos Gnestahem, på drygt två år i snitt. Året innan dess låg den på knappt två år. SN har tidigare rapporterat om att slopade behovskriterier inte har minskat bostadskön till kommunala fastighetsbolaget Trobos hyreslägenheter i Trosa. Där är det endast kötid som gäller efter förändringen som genomfördes 2014. Hans Persson på Gnestahem bekräftar att i Gnesta har efterfrågan om en hyresbostad ökat stadigt de senaste åren.
– Det är lite tufft, och vi ser att antalet sökande har ökat. Men man bör registrera sig och det kan gå fort, det beror på vad man har för krav, säger Persson.
I december var det dags för hyresgästerna att flytta in i de 42 nya lägenheterna vid Frösjöstrand. Intresset har varit stort, även om det varit vissa som påtalat att hyran skulle vara alltför dyr. Men det kan trots allt vara det här tillskottet av nya hyresbostäder som kan vara en orsak till att kötiden sjunkit hittills i år, menar Persson.
– Det kan ha påverkat kötiden att det var många som fick lägenhet, ofta blir det dessutom en flyttkedja, det är inte bara en som flyttar.
I dag har cirka 3 800 personer registrerat intresse för hyreslägenhet hos Gnestahem. För varje dag man står i bostadskön tilldelas man en poäng. Sedan slutet på förra året kan även ungdomar som är fyllda 16 år registrera sig i kön för att öka chanserna till att kunna tilldelas ett förstahandskontrakt efter fyllda 18 år.
– Vi vill göra det lättare för de ungdomar som vill flytta hemifrån. Men du kunde inte flytta hemifrån vid 18 årsålder om du inte ställt dig i kön två år innan, och vi kan nu se att några har använt möjligheten att registrera sig till kön.
Är det skillnader i kötid mellan stora och små lägenheter?
– Jag får ganska jämna siffror mellan dem om vi ser på förra året, det är ingen större skillnad i kötid. Det beror också på hur många lägenheter vi har inom den kategorin. Vi har inte så många ettor. Men vi har fler tvåor och treor, det är också där tyngdpunkten ligger i antalet lägenheter.