Gnestas sopor ska bli lättare att sortera

"Det ska vara lätt att göra rätt", säger Gnestas renhållningschef Jonas Ek som vet vilka sopkärl han helst vill se vid Gnestas villor.

"Det finns massor att prata om", säger 
Gnestas renhållningschef Jonas Ek, som lämnat över en utredning om fastighetsnära sopsortering till politikerna.

"Det finns massor att prata om", säger Gnestas renhållningschef Jonas Ek, som lämnat över en utredning om fastighetsnära sopsortering till politikerna.

Foto: Magnus Grimstedt/Andreas Tun Hedfors

Gnesta2024-09-01 06:43

Nyheten i korthet

  • Gnestas sopor ska bli lättare att sortera från och med 1 januari 2027, då kommuner blir ansvariga för förpackningsinsamling vid varje fastighet.
  • Renhållningschefen, Jonas Ek, väntar på att politikerna ska bestämma vilken typ av soptunnor villaägare ska ha.
  • Tre olika system att välja på: två soptunnor med åtta fack, flera soptunnor med färre fack, eller optisk sortering med färgkodade påsar. Jonas Ek förespråkar det första alternativet.

Från och med 1 januari 2027 ansvarar kommunerna för att det finns förpackningsinsamling vid varje fastighet. 

– Det ska ske fastighetsnära. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Gnestas renhållningschef Jonas Ek. 

Enligt honom sorteras helt enkelt fler sopor rätt när folk har möjligheten att göra det vid hemmet.  

– Det märks att materialet tas om hand bättre. Vi alla är ju lite bekväma och det är klart att jag hellre går tio meter än tar bilen en halvtimme för att sortera sopor. 

Han väntar nu på att Gnestas politiker ska bestämma sig för vilken typ av soptunnor kommunens villaägare ska ha vid knuten. I september behandlas ärendet på kommunfullmäktige.

– Det är dags att börja jobba. Idag har vi bara fastighetsnära sortering av restavfall och matavfall som sorteras i grön påse. Det kommer krävas en stund att implementera ett sådant här system som rör alla, säger Jonas Ek.  

Enligt honom blir den största utmaningen att hitta körscheman som matchar verkligheten. 

– Så att kärlen inte blir överfulla. För invånarna kommer dock systemet göra livet enklare, säger Jonas Ek. 

– Vi har jättehög sorteringsgrad vid våra återvinningsstationer. Dit kommer man fortfarande behöva gå om du köpt en tv, så stora kartonger går inte ner i soptunnan, fortsätter han.

Det finns tre att system att välja på.

undefined
Soptunnor med fyrfackskärl.

Det första, som Jonas Ek tycker är bäst, innebär att Gnestas villaägare får två soptunnor med totalt åtta fack på tomten. Det andra alternativet är att använda fler soptunnor med färre fack. 

Det tredje, som kallas optisk sortering, innebär att soporna sorteras i färgkodade påsar, som sedan läggs i en och samma soptunna.  

Vad är fördelen med det systemet? 

 – Nej, den kan inte jag se att den finns. Jag har jobbat med det här väldigt länge och känner att fyrfackslösningen är det bästa. Men eftersom det finns andra lösningar har vi behövt djupdyka i dem också, säger Jonas Ek.

undefined
Optisk sortering, där sopor läggs i olika färgkodade påsar. "Sedan sorteras de automatiskt vid uppsamlingsplatsen", säger Jonas Ek.

Han förklarar att det är för villaägarna som förändringen blir mest märkbar.

– Hyresfastigheter har oftast ett soprum, där inne kommer det fortfarande stå sorteringskärl, även om det blir ett litet annat upplägg.

Tömningen är lite tidigt att prata om, liksom hur systemet kan påverka avfallstaxan. Stora investeringar krävs.

– Det är något man får räkna på. Renhållningskollektivet ska gå plus minus noll. Var avgifterna kommer landa framöver är för tidigt att säga. Det kan gå åt båda hållen.

Villanära sopsortering

Från 2027 ska Gnesta villaägare kunna sopsortera betydligt mer vid hemmet än tidigare. I de nya tunnorna kommer de kunna skilja på: 

Restavfall 

Matavfall

Pappers och plastförpackningar

Returpapper/tidningar

Färgat och ofärgat glas

Metall

Batterier, som kommer kunna läggas i kompletterande röd box

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!