"Anledningen till mitt beslut håller jag för mig själv tyvärr," skriver Stjärnhovsbon Patrik Andersson, som säger upp sig efter fem år i kommunen och fyra som chef för gata och renhållning.
Han säger sig ha nytt jobb på gång men stannar kvar under rekryteringen av en efterträdare.
Så sent som i juni slutade också VA-chefen, och med en tredje enhetschef sjukskriven står den nytillträdda förvaltningschefen Anna-Karin Lindblad Wieslander med en organisation där en av fyra enheter kan arbeta som vanligt – och även där är chefen, för miljö och bygg, helt ny på jobbet.
– Det är svårt när vi har så pass många avhopp och så hög arbetsbelastning, säger Anna-Karin Lindblad Wieslander.
– När jag läste våra gruppledares viktigaste frågor i SN i veckan såg jag att 75 procent ligger inom samhällsbyggnadsförvaltningens uppdrag. Det gör mig bekymrad när vi inte har ledningsförmåga fullt ut.
Är detta en kris?
– Ja, min rädsla är att organisationen tappar hoppet när medarbetare gör sitt yttersta för att trots otillräckliga resurser leverera enligt politikens och medborgarnas förväntningar.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sibylle Ekengren, M, kände inte till avhoppet när SN ringer.
– Jag har inga kommentarer, jag är ledsen.
Kan chefsomsättningen bero på arbetsmiljön, på hur ni politiker agerat?
– Som jag sade tidigare, jag har inga kommentarer.
MP:s ledamot i nämnden, Johan Lexell, svär när han får beskedet och kallar Patrik Andersson en "väldigt bra jordnära och lokalt förankrad person".
Kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin, S, menar att kommunens höga omsättning på chefer har minskat på sistone. Efter kritik från Arbetsmiljöverket kring chefers villkor har Gnesta sjösatt ett paket med intervjuer, samtal och enkäter för att stävja avhoppen.
Det är inte nämnden som bär ansvaret trots att två chefer slutar på kort tid?
– Anledningen till att enskilda chefer slutar diskuterar jag inte i media. Nämnden har arbetsmiljöansvar och har gett resurser och även de mål som förvaltningen ska arbeta mot, och det görs, säger Lundin.
Just nu har kommunen sju vakanta chefstjänster, oräknat gatuchef. Ett antal tjänster sköts av konsulter.
Patrik Andersson hade 20 medarbetare inom gatu- och renhållningsenheten.
Förutom den akuta chefsbristen saknar samhällsbyggnadsförvaltningen kompetenser inom energifrågor och markförvaltning, konstaterar förvaltningschefen i ett mejl.