Kritik mot framskjutet bygge av äldreboende

Inget spikat datum, men 2017 ska det påtänkta äldreboendet stå klart på tomten vid Frösjön. Det lovar socialnämndens ordförande Birgitta Brus (S). Men den politiska oppositionen i Gnesta är kritisk till att spaden inte sätts i jorden tidigare.

Gnesta2014-06-08 16:44

– Vi hade en tyst överenskommelse inom partierna om att man skulle påskynda det här och ha det klart 2016 eftersom hyreskontraktet med Liljedalshemmet går ut vid årsskiftet. Det är angeläget att komma därifrån eftersom det är gammalt och slitet, säger Ingrid Jerneborg Glimne, vice ordförande i socialnämnden och gruppledare för Moderaterna i Gnesta, och fortsätter:

– Under mötet med Pensionärsrådet i maj säger Birgitta Brus plötsligt att "Vi har ändrat oss och har framskjutit bygget till 2017", vilket fick många i det kommunala Pensionärsrådet att tappa hakan.

Gunilla Bränström, ordinarie styrelseledamot i Sveriges Pensionärsförbund i Gnesta håller med.

– Man har hållit på och diskuterat det här fram och tillbaka i 7-8 år om man ska bygga nytt, kontra ombyggnation av Liljedalshemmet, vi vill påskynda bygget och så snart som det är möjligt få spaden i jorden, säger Gunilla Bränström som anser att Liljedalshemmet inte uppnår den standard som krävs i dag.

Birgitta Brus (S), socialnämndens ordförande, förstår inte kritiken.

– Det finns inga svagheter där i dag. Vi har nya trygghetslarm och vårdbyggnaden är nyrenoverad.

Kommer ni att fortsätta hyra lokalerna i Liljedalshemmet efter att kontraktet gått ut?

– Det finns inga beslut i dag.

Hon ser heller inget akut behov av att utöka antalet platser, något som har varit på tapeten att se över tidigare.

– Vi gjorde en mätning för en månad sedan då hade vi åtta platser lediga, berättar Birgitta Brus som lovar att nybyggnationen av ett nytt särskilt boende med 40 platser ska vara klar någon gång under 2017.

Ingrid Jerneborg Glimne riktar även kritik mot torsdagens presidiemöte i socialnämnden där det framgick att tomten endast kommer att utnyttjas till enplansboende trots att det finns byggrätt för ett trevåningshus.

– Det är dåligt hushållande med markyta. Det blir en skyhög alternativkostnad om man bara bygger på ett plan när man kan få ut minst dubbelt så mycket. Det nya boendet vid sjön bör kunna innehålla både trygghetsboende och vanliga bostäder, det behövs båda delarna i Gnesta, betonar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om