Kritik mot Gnestas nya styre – "Uppfattar det som ohederligt"

Upplägget med ett minoritetsstyre i Gnesta möter nu kritik från oppositionen. V och MP anklagar Centerpartiet för att både ha kakan kvar, och äta den.

Håkan Ekstrand (C)

Håkan Ekstrand (C)

Foto:

Gnesta2018-02-02 05:00

Två veckor efter valet stod det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att styra Gnesta, i minoritet. Centerpartiet valde att fortsätta i opposition, men kommer tillsammans med Liberalerna att "vara mer delaktiga i budgetarbetet".

Vänsterpartiet, som haft ett oppositionssamarbete med C och L de senaste fyra åren, är kritiska till upplägget.

– Ska man ha posten som oppositionsråd bör man lägga fram en egen budget, och företräda hela oppositionen. Som de har gjort nu kan man inte betrakta centern som ett renodlat oppositionsparti.

– Jag uppfattar det som ohederligt, säger Lena Staaf (V).

Hur det blir med oppositionsrådsposten kommer att spikas av kommunfullmäktige senare i höst, men en möjlighet skulle kunna vara att dela uppdraget på flera personer, menar Staaf.

Håkan Ekstrand (C) försvarar upplägget.

– Våra tankegångar är att vi på det här viset får fram vår politik mycket bättre. Vi kommer ha förslag till budgeten, men vi kommer nog inte lägga fram en egen.

Även Miljöpartiets Gustav Edman ställer sig frågande till centerns agerande i förhandlingarna.

– Det är väldigt enkelt att styra och få igenom sin politik genom att ha både kommunalrådsposten och oppositionsrådsposten, säger han sarkastiskt.

Edman menar också att uppdelningen av oppositionen gör att S och M får majoritet i nämnderna och kommunstyrelsen, vilket underlättar för de två styrande partierna.

– Det kan nog tänkas att det är så. Men det är enklare att de har majoritet i nämnder och kommunstyrelse, det blir ogörligt annars, säger Håkan Ekstrand.

I teorin skulle S och M kunna få problem med att få igenom förslag i kommunfullmäktige, men då krävs det att samtliga oppositionspartier är överens om en fråga. En sådan skulle kunna vara satsningar på Laxne, Stjärnhov och Björnlunda.

– Vi har skickat förfrågningar om samarbeten och fått nekande svar i god ton från alla partier utom Socialdemokraterna. Vi får se vad det kan leda till, säger Maria Richthoff, ordförande i Sverigedemokraterna, som tryckte mycket på landsbygdsfrågorna inför valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!