Oppositionen är orolig för att barnfamiljer ska välja bort landsbygden när eleverna behöver åka buss till sina lektioner.
Vad kommer barnens busskort och taxiresor att kosta? Kommer barnfamiljerna att undvika att flytta till landsbygden som en följd av detta? Är klassrummen på skolorna inne i Gnesta gjorda för fler elever?
Efter en intensiv och irriterad debatt beslöt sedan den politiska majoriteten att femte- och sjätteklassarna i ytterorterna ska få börja skolan i Gnesta någon gång under hösten. Men än så länge är inget spikat. Först ska kommunfullmäktige rösta för förslaget och om tillräckligt många ur den rödgröna oppositionen kräver det kan barn- och utbildningsnämnden behöva gå igenom beslutet igen.
- Vi ska lösa detta, göra det bästa av situationen. Det är barnens bästa det handlar om, sade Inga-Lill Fredriksson (C ), ordförande i barn-och utbildningsnämnden.
Miljöpartiets Kerstin Landin och Gert Nilsson (S) är bekymrade över ytterorternas framtid.
- Det kan bli stora problem för barnen om vi förlorar i kommunfullmäktige. Det blir bekymmersamt för landsbygden att få folk att flytta dit, sade Gert Nilsson, även vice ordförande i kommunstyrelsen.
Kritiserat skolförslag klubbades
Under hösten får femte- och sjätteklasserna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov förmodligen åka in till Gnesta för att gå i skolan. Frågorna var många under kommunstyrelsens möte där Gnestas politiker tog det första stora steget för att besluta om skolbarnens framtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!