Kulturhus möjligt vid maktskifte

Öka kunskapen, håll dialogen vid liv och ta egna initiativ. Det är tre önskemål från Gnestas kulturliv till kommunens politiker inför den kommande mandatperioden.

art lab.jpg

art lab.jpg

Foto:

Gnesta2014-09-10 12:42

I Gnesta blomstrar det inom kultursektorn. Men kulturutövarna önskar mer av politikerna, kanske främst att kunskapen om vad kultur egentligen är och vad den kan betyda för ett samhälle ökar.

– I skolan pratar man om kultur, men en del kulturformer glöms bort, säger Bertil Pettersson från Björnlunda kammarmusikförening.

– Pop och hårdrock får mycket uppmärksamhet medan många inte vet vad konstmusik är, som ju är grunden till all musik.

Han tycker också att kommunen borde vara medvetna om hur deras beslut kan påverka föreningar och organisationer.

– Vi hade krångel med de kommunala bidragen och fick avslag. Till slut löste det sig, men om det inte gjort det så hade det inneburit att vi inte kunnat få statsbidrag heller eftersom de helt baserar sig på att man som förening eller organisation beviljats kommunalt stöd, säger han.

Också Signe Johannessen, utvecklingsledare på Art Lab Gnesta, tycker att politiken lämnar en del att önska.

– För oss är det tydligt, det fattas är två saker. Ett långsiktigt tänk som gör det möjligt att planera framåt i verksamheten och mer kunskap om kultursektorn i stort. De behöver uppgradera sina kunskaper om vad som är samhällsengagerande konst. Man skulle kunna sätta av tid och resurser för gemensam kunskapsförkovring, säger hon.

Men hon lyfter också samarbetet med kulturnämnden under de senaste åren som något positivt.

– Nämnden har varit modig och har goda intentioner när det gäller kulturlivet i Gnesta. Vi hoppas att det kommer att finnas utrymme för en lika kompetent dialog och ett fortsatt engagemang också framöver. Och en vilja att se att kultur i förlängningen är mental folkhälsa.

Mats Hammarlöf som är ordförande i Gnesta revysällskap skulle gärna se fler egna initiativ från de styrande politikerna.

– I dag utgår allt från att kommunen ger stöd till privata aktörer och föreningar, jag skulle vilja se att de arrangerade egna saker som kunde inspirera boende i kommunen. Jag vill höra "det här är bra! det här ska ni se!", inte att de förlitar sig på någon annan.

– I Gnesta måste man lära sig att ta kulturen på allvar och se värdet i den. Inte sätta den i relation till vad man måste göra avkall på. De måste ge kulturen ett egenvärde, för det har den.

Trots de lite hårda tongångarna är politikerna själva nöjda med den senaste mandatperioden.

– Ja, det tycker jag att vi får vara, säger ordföranden för kultur- och tekniknämnden Bernt Ullström (s).

– Vi har kunnat ge bidrag till flera kulturföreningar och dessutom varit med och arrangerat Kalaset för andra året där det varit flera kulturella inslag. Och så har vi bion som vi dragit igång igen.

Han tror på att fortsätta stå lite utanför kulturlivet också under kommande mandatperiod.

– Jag tror att det är bra om föreningarna är de som kommer med initiativ. Om vi gick in som arrangörer skulle det inte finnas lika mycket aktivitet. Det känns bra att föreningarna jobbar självständigt och att initiativen kommer från människorna i orterna, sen kan vi vara med och stötta.

Också oppositionens Håkan Ekstrand (c), andre vide ordförande i nämnden, känner sig nöjd med åren som varit. Men under en kommande mandatperiod vill han gärna ge fler chansen att utöva sina kulturintressen.

– Vi har pratat om att skapa ett kulturhus, men det är inte klart hur det kommer se ut eller vad det kommer finnas. Men det skulle ge dem som håller på med kultur möjlighet att utvecklas.

Så ni är inte helt nöjda med hur det ser ut i dag?

– Den dagen allt är bra finns ingen framtidstro kvar, så dit hoppas jag att vi inte kommer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!