Kulturpärlor rekryterar efter tuffa coronavåren

Våren innebar stängda restauranger, uppsagd personal och konkurshot. Men nu syns ett litet ljus i coronaamörkret för Svenska kulturpärlor, som rekryterar nya kockar.

Fredrik Åström, vd och ägare av Svenska kulturpärlor.

Fredrik Åström, vd och ägare av Svenska kulturpärlor.

Foto: Sandra Nordin

Gnesta2020-08-07 11:40

Svenska kulturpärlor driver restauranger och konferensverksamhet på bland annat Södertuna slott i Gnesta, Dufweholms herrgård i Katrineholm och Gripsholms värdshus i Mariefred. När coronapandemin drog in i våras, blev situationen tuff för företaget.

98 procent av personalstyrkan sas upp och verksamheterna stängde.

Fokuset förflyttades till att rädda företaget från konkurs.

Men i början av juli vände det litegrann. Gripsholms värdshus kunde öppnas igen för turisterna, och även Dufweholms herrgård höll öppet några dagar i veckan. Konkurshotet undanröjdes med hjälp av lån och privat kapital.

Nu rekryterar företaget till och med ny personal.

– Vi söker ett par tjänster som extrakockar för att täcka upp under hösten, säger Fredrik Åström, vd och ägare av Svenska kulturpärlor.

Några av de uppsagda har också kunnat komma tillbaka och i förra veckan togs beslutet att Gripsholm ska hålla öppet sex dagar i veckan och Dufweholm två dagar i veckan framöver.

– Sommaren har varit bra på Dufweholm och Gripsholm. Men på Södertuna hade vi 22 bröllop inbokade varav 16 bokade av, så där har vi hållit stängt, säger Åström.

Den stora utmaningen börjar i september, framför allt gällande konferensverksamheten.

– Min bedömning är att det kommer att gå många år innan konferensmarknaden har återhämtat sig helt, om det någonsin kommer att ske. Företagen har mindre pengar och beteenden har förändrats. Det ser tufft ut, säger Fredrik Åström.

Karta: Södertuna Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!