Kvinna nekades boende – tvingas amputera benet

En kvinna i 90-årsåldern tvingades till amputation efter att ett sår på benet inte läkt. Enligt anhöriga var det en direkt konsekvens av kommunens beslut att neka kvinnan plats på korttidsboende.

En kvinna i 90-årsåldern fick amputera sitt ben efter att ha nekats korttidsboende av Gnesta kommun. Arkivbild.

En kvinna i 90-årsåldern fick amputera sitt ben efter att ha nekats korttidsboende av Gnesta kommun. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gnesta2021-10-21 11:55

Det började för två månader sedan, när den äldre kvinnan snubblade utanför sitt hem och skar upp benet på kanten av ett fågelbad.

– Det började som ett litet sår bara, men det läkte inte ordentligt. Nu ska vi till sjukhuset för amputation vid låret, berättar kvinnans dotter, som själv är i 70-årsåldern och bor i Björnlunda.

Som tidningen rapporterade nyligen nekades kvinnan en plats på korttidsboende i Gnesta efter första vändan på sjukhuset. Kommunens beslut överklagades, och familjen vann i förvaltningsrätten. När domen kom var dock skadan redan skedd.

Enligt dottern var det den röriga situationen med hemsjukvård, hemtjänst, korttidsboende och en lång rad personer som haft ansvaret att ta hand om kvinnan som ledde till att såret inte läkte.

– Hon skulle ju få lugn och ro att läka efter sjukhuset, men det var så mycket olika folk som sprang där hemma. Hon fick massa morfin och blev helt förvirrad, säger dottern.

De senaste veckorna har varit en tuff period för familjen, berättar hon.

– Vi har kämpat så länge med det här med benet nu. Det är hemskt att se henne såhär. Infektionen har spridit sig i kroppen och hon har blivit mer och mer förvirrad. Hon har alltid varit pigg och fullt frisk fram till att det här hände, säger dottern.

Lena Karlsson Leksell, relativt nytillträdd chef för socialförvaltningen i Gnesta, medger att det kan finnas brister i hur kommunen har agerat i det här fallet.

– Någonstans har det brustit i kommunikationen gällande hälsa och sjukvård. Vi kommer att utreda var i handläggningsprocessen det har brustit, säger hon.

Sannolikt kommer kommunen anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria och kanske även lex Sarah.

– Det är flera parter i det här och vi behöver titta på hela processen, säger Lena Karlsson Leksell.

Gnesta har liksom de flesta andra kommuner satsat på digitala lösningar och vård i hemmet framför dyra boendeplaceringar de senaste åren.

Har ni varit för hårda i era biståndsbedömningar?

– Vi behöver hela tiden diskutera och rannsaka oss. Det är inte alltid svart eller vitt när man gör de här bedömningarna, säger Lena Karlsson Leksell.

Korttidsboende är en insats i socialtjänstlagen och innebär ofta en plats att mellanlanda på innan man kan flytta hem igen efter en sjukhusvistelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!