Kvinnor i fokus för ny Skottvångsutställning

I Skottvångs gruvmuseum pågår arbetet för fullt med den nya utställningen. Här får besökaren möta några kvinnors öden i arbetet kring gruvan.

Eva Sjöberg, Ulla Thessén-Held och Bengt Landin vid museets malmtunna. Precis en sådan användes av de vaskerskor som utställingen skildrar.

Eva Sjöberg, Ulla Thessén-Held och Bengt Landin vid museets malmtunna. Precis en sådan användes av de vaskerskor som utställingen skildrar.

Foto: Maja Edsö

Gnesta2019-04-24 16:44

Eva Sjöberg, Ulla Thessén-Held och paret Kerstin och Bengt Landin har jobbat sedan nyår med den nya utställningen. Här kommer besökare kunna möte flera spännande kvinnoöden.

–­ Gruvarbetet var var ju väldigt mansdominerat, och det här har inte synliggjorts förut, säger Eva Sjöberg.

­– Arbetat som fanns var hårt. Man kunde exempelvis vara vaskerska, eller jobba som tvätterska. Dessutom var det allt oavlönat slit i hemmen, säger Ulla Thessén-Held.

På tal om lön, var just det ett sätt gruppen hade hoppats spåra kvinnoöden på.

– Men i lönelistorna står bara mansnamn. Kvinnor står bara med som fru eller hustru och lönen gick direkt till mannen, eftersom de inte var myndiga, berättar Bengt Landin.

Änkor blev dock myndiga och i utställningen har gruppen berättat om änkan Lovas öden. Hon var vaskerska, vilket innebar hon plockade upp småbitar som föll från tunnorna som togs upp ur gruvan och tvättade av dem så man kunde se vad som var malm.

– De fick betalt per tunna. Var de snabba kunde de tjäna 1,50 kronor om dagen. Den snabbaste var Rut, som var så flink att hon en månad tjänade 36 kronor, säger Bengt.

Besökare kommer också kunna få lära mer om Ebba Augusta Gosling – som var något så ovanligt som en kvinnlig brukspatron.

– Hon var gift tre gånger, och här har vi en bild på hennes gravsten, där alla tre makar står med, säger Eva Sjöberg och fortsätter:

– Hon var också patriotisk,­ om människor i bygden döpte sina barn till Svea eller Karl, fick de en särskild dopgåva av henne.

Utställningen öppnar den 4 maj.

maja.edso@sn.se

0155-25 68 16

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om