Ohälsan bland svenska kvinnor ökar, något som också syns i sjukfrånvarostatistiken i Gnesta. På ett år har sjukfrånvaron bland kvinnor i kommunen ökat från 5,8 procent till 6,4 procent. 40, 6 procent av dem är långtidssjukskrivna, en ökning med 4,3 procent jämfört med 2012.
– Så är det, och det är allvarligt. Men man får inte glömma att det här inte är något som är Gnesta specifikt, säger Christina Thunholm, personalchef på kommunen.
Hon berättar att det är främst i åldersgruppen 30-49 år som antalets sjukdagar ökar.
– Man ser ofta en ökning under de åren det finns mindre barn med i bilden, två år efter ett barn födelse är kvinnan sjukfrånvaro i genomsnitt dubbel så hög som männens. Vad man också ser är att det är de psykiska diagnoserna som ökar mest.
I slutet på oktober kommer Försäkringskassan och Karolinska Institutet i Stockholm tillsammans presentera en utredning där Thunholm hoppas att man hittat svar på frågan om varför kvinnorna är mer sjuka än männen.
– Det är jätteviktigt att ta reda på vad som händer när man får barn och varför. Jag tycker att det ska bli väldigt intressant att ta del av rapporten.
På frågan hur man i dag jobbar för att förbygga ohälsa bland Gnestas kvinnor har Thunholm inget rakt svar.
– Vi har ett övergipande mål och det är att vi som kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det finns mycket som påverkar hur vi mår och hur vi trivs på jobbet och givetvis måste vi fortsätta arbeta med de här frågorna, säger hon.
Kommunen är ju i framkant när det gäller jämställshetsarbetet på många plan, ska man kanske ta på sig genusglasögonen också nu?
— Som jag sa så ser jag fram emot att se vad försäkringskassan och Karolinska kommer fram till och om man kan dra några slutsatser från rapporterna som vi kan arbeta vidare med på något sätt. Det är mycket möjligt att vi kan göra något annorlunda, men någon sådan analys kan jag inte göra nu, säger Thunholm.
SN har försökt nå Gnesta kommuns jämställdhetsstrateg Ulrica Blume.