Ingen Lex Maria-anmälan efter hål på Mats tjocktarm

Gnestabon Mats Källström fick en blodförgiftning när han skulle opereras för njursten. Trots komplikationer gjordes ingen Lex Maria-anmälan.

Mats Källström fick en blodförgiftning i samband med en operation.

Mats Källström fick en blodförgiftning i samband med en operation.

Foto: Lukas Andreasson

Gnesta2020-07-07 06:30

December 2017 skulle läkarna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna sätta in ett dränage för att avlasta Mats njurar, efter en operation för njursten som han hade gjort tidigare det året. Efter operationen blev han kvar på sjukhuset i sju och en halv vecka. Läkarna hade råkat sticka ett hål på hans tjocktarm och hela buken var fylld med avföring.

– Jag hade en blodförgiftning som heter duga. Jag frågade då läkaren om det fanns olika grader av blodförgiftning och han sa att jag hade fått den allra värsta, säger Mats.

Tidningen har tagit del av Mats läkarjournal från Mälarsjukhuset. I journalen står det att läkarna hittade ett hål på tjocktarmen några dagar efter operationen, då de skulle kolla om dränaget ordentligt. Läkarna konstaterar även att det var dränaget som orsakade Mats skador.

Trots att Mats fick ett hål på tjocktarmen i samband med operationen har Region Sörmland inte gjort någon Lex Maria-Anmälan.

undefined
Efter operationen har Mats haft svårt att gå och stannar för det mesta inomhus.

Marie Bennermo är chef för patientsäkerhetsenheten på Region Sörmland. Hon säger att Lex Maria-anmälningar görs om en patient har blivit utsatt, eller riskerat att bli utsatt för en allvarlig vårdskada. Enligt patientsäkerhetslagen anses en vårdskada vara allvarlig om den är bestående och inte ringa, eller om patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.

Bennermo säger att Region Sörmland inte pratar om enskilda patientärenden i media, men att alla vårdskador inte kan Lex Maria-anmälas.

– Är det en operation eller ingrepp som kan vara förenat med olika risker så måste vi också ta med det i bedömningen, säger hon.

Mats har fått ett skriftligt svar från Region Sörmland efter att deras internutredning blev klar i mars 2019. Där står det att en Lex Maria-anmälan inte kommer att göras.

"Vår bedömning är att patienten har fått en allvarlig komplikation men att denna komplikation inte alltid är undvikbar och vi anser att en Lex Maria-anmälan inte är aktuell i detta fall", står det bland annat i det svar Mats har fått.

Efter operationen har Mats haft svårt att gå på grund av magmuskeldelning och stannar för det mesta inomhus. För att lindra sina buksmärtor tar han ofta värktabletter eller morfin.

– Jag gjorde nyligen ett gåtest hos en arbetsterapeut. Då gick jag 90 meter på sex minuter. Efter det här så jag fått väldigt stora begränsningar, säger han.

Vad är Lex Maria?

Lex Maria är det vardagliga namnet på den anmälningsskyldighet som en vårdgivaren har, enligt Patientsäkerhetslagen. Lex Maria innebär att en vårdgivare är skyldig att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!