Landmärke hittades under storstädning

När kommunen skulle städa ett gammalt förråd dök plötsligt en drygt fyra meter hög modell av vattentornet upp.

Carina Nilsson tänkte först ställa modellen på sitt kontor, men när hon insåg hur stor den var fick hon tänka om. För tillfället är det svarta taket iväg på målning.

Carina Nilsson tänkte först ställa modellen på sitt kontor, men när hon insåg hur stor den var fick hon tänka om. För tillfället är det svarta taket iväg på målning.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2020-10-10 08:20

– Det var i våras de ringde från gata park och sa att de hade hittat modellen. Först skulle den slängas, men jag ville jättegärna ta hand om den, säger kultursamordnaren Carina Nilsson.

Var tornmodellen kommer ifrån är lite oklart. Någon menar att den byggdes inför Gnestadagarna på 80-talet, medan någon annan hävdar att OK Klemmingen använde modellen vid en målgång så sent som 2008.

Nu har den hur som helst fått ett nytt hem i Elektrons entré, vars generösa takhöjd räckte till för att husera verket.

– Det var lite av en "heist" att få in den genom dörren. Vi fick mäta och planera en del, säger Carina Nilsson.

Innan modellen kom på plats har den reparerats och målats om av kommunens dagliga verksamhet, samma gäng som byggde de omtalade insektshotellen tidigare i år. Faktum är att restaureringen pågick samtidigt som renoveringen av det verkliga vattentornet.

Just nu ligger det svarta taket på tork efter en omgång med färg och pensel. Sedan återstår lite invändig belysning innan installationen är helt färdig.

Vattentornet vid Frejaskolan är Gnestas främsta landmärke och syns tack vare höjden från så gott som hela orten. Tornet ritades av vattenbyggnadsingenjören Helge Gustaf Torulf och är med sitt hölje av betong väldigt tidstypiskt. Det byggdes år 1914, och har därmed stått stadigt i över 100 år.

Under arkitekturåret 2002 utsågs vattentornet till Gnestas mest omtyckta byggnad. En kommentar löd "Vattentornet ÄR Gnesta!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!