– Det är väldigt positivt att länsstyrelsen ser allvaret i det här, konstaterar Claes Eriksson.
Han är en av grannarna som varit öppet kritiska till att de anrika byggnaderna vid Solbacka tillåtits förfalla de senaste åren.
I slutet av förra året skickade byalaget i Stjärnhov ett brev till kommunen där de krävde åtgärder gentemot fastighetsägaren. Kommunen besökte Solbacka, men landade i att läget inte var tillräckligt akut för att kunna gå vidare med ett föreläggande.
Byalaget överklagade, och nu får de alltså rätt av länsstyrelsen.
– Vissa byggnader behöver omsorg och är delvis nedgångna. Vi har även sett bilder inifrån och det tekniska tillståndet är heller inte bra, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen, som själv var med på ett besök inför beslutet.
I praktiken har länsstyrelsen underkänt kommunens underlag, och krävt att en ny bedömning ska göras av en "certifierad sakkunnig med särskild kompetens när det gäller kulturvärden". Det betyder att kommunen måste ta in en konsult.
– Vissa större kommuner har kompetens i form av en byggnadsantikvarie. Vi får knyta till oss det som en konsultlösning, säger samhällsbyggnadschef Patrik Nissen.
Byalaget välkomnar beskedet, men menar att det nu är bråttom för att inte fler byggnader vid Solbacka ska förfalla bortom räddning.
– Vi har pratat med kommunen och de verkar förstå att det råder viss brådska i handläggningen av det här ärendet, säger Claes Eriksson.