– Det har inte gått runt. Vi har haft för få kunder, säger Carl Landberg som varit med och drivit lanthandeln.
Det första året gick plus men inte så mycket att medlemmarna har kunnat ta ut lön. De två senaste åren har det gått back. Carl Landberg och de andra i föreningen kommer att bli tvungna att ta en del ur egen ficka för att kompensera de röda siffrorna när det sista bokslutet nu görs.
– När vi startade det här trodde jag att jag skulle hålla på med det här för all framtid och att mina barn skulle ta över, säger Carl Landberg.
Han tror att det småskaliga odlandet kommer öka i framtiden och anger att det är för svårt att ställa om storskaligt jordbruk till en ekologisk produktion. Som anledning till att lanthandeln inte blev lönsam uppger han att det har att göra med tid, prioriteringar och att de stora matbutikerna har blivit bättre de senaste åren på att erbjuda ekologisk mat.
– Vi har hört från stamkunder att de tycker det är smidigt att kunna köpa allt på samma ställe. Något vi inte har kunnat erbjuda, säger Carl Landberg.
Han är samtidigt kritisk till att många prioriterar bort närproducerad mat och väljer att lägga pengar på kapitalvaror, så som bilar och båtar, istället.
Heléne Woll Svedén och Regina Bromander sitter och fikar utanför butiken med varsin kopp kaffe och nybakad paj. De tycker att det är tråkigt att lanthandeln läggs ner. Regina Bromander var dock inte så förvånad:
– Jag har köpt en del hud- och hårvårdsprodukter, men tycker att det har varit ojämnt i produktutbudet. Hittar man en produkt man gillar, vill man att den ska finnas nästa gång man handlar. Det blir för dyrt att testa sig fram, säger hon.
Heléne Woll Svedén har sett en del av butikens varor som lyxbetonade. Men hon är ändå självkritisk, nu när butiken väljer att lägga ner:
– Hade jag handlat mer, hade den kanske inte behövt stänga, säger hon.