Fler lärare framgångsrecept på Dansut

Det nya flerlärarsystemet på Dansutskolan, som ska locka fler behöriga lärare till Gnesta, tycks ha blivit en succé. Det tycker åtminstone lärarna själva.

Lärarna Ida Johansson och Lena Fager trivs bra med det nya arbetssättet, där varje årskurs med två klasser har tre lärare.

Lärarna Ida Johansson och Lena Fager trivs bra med det nya arbetssättet, där varje årskurs med två klasser har tre lärare.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2020-10-12 11:50

– Det är kul att gå till jobbet, konstaterar lärarna Ida Johansson och Lena Fager.

De jobbar på Dansutskolan, som under det senaste året har gått från ett traditionellt arbetssätt med en lärare och ett klassrum per klass, till ett flerlärarsystem. Vinsterna har varit många, enligt dem.

Skolan har nu på pappret två klasser och tre lärare i näst intill varje årskurs. I praktiken innebär det att de kan dela in sig i tre mindre grupper under skoldagen. Det leder till mer lugn och ro i klassrummen, och lärarna kan avlasta åt varandra på helt nya sätt.

– För min del fungerar det här jättebra. Det har också ökat elevernas trygghet jättemycket med mindre sammanhang och att de har tre vuxna att gå till istället för en, säger Ida Johansson som har jobbat som lärare i Gnesta i sex år.

För att ha råd med fler lärare på skolan har ledningen dragit ner på antalet fritidspedagoger och resurser i klassrummen. Men enligt lärarna har förändringen varit positiv även för de elever som behöver extra stöd, eftersom de får vara i mindre grupper och får mer tid med en utbildad lärare nu än tidigare.

Trösklarna för att ta in vikarier har också blivit högre, men eftersom lärarna i årskurserna samarbetar mer är det också lättare att täcka upp för varandra än tidigare.

– Det kräver en del av oss lärare. Det är viktigt att man är prestigelös. Man kan inte stå i sitt eget klassrum med stängd dörr och göra som man alltid har gjort i 100 år, säger Ida Johansson.

Lena Fager, som jobbade på en skola i Södertälje fram till för ett år sedan, håller med.

– Man kan inte längre säga att "det här är min klass", det måste man gå med på. Det gäller att vara flexibel och utveckla och utvärdera hela tiden, säger hon.

undefined
Dansutskolan, som har elever från förskoleklass till årskurs sex, var först ut i Gnesta med flerlärarsystemet.

Dansutskolans lokaler har några år på nacken, och den fysiska miljön har varit en utmaning det senaste året. Ettorna har fått ett helt nytt tredje klassrum i ena änden av skolan, men övriga årskurser får vara lite kreativa för att hitta utrymmen när eleverna ska delas in i tre grupper.

Flerlärarsystemet var ett av få konkreta lokala löften från både Socialdemokraterna och Moderaterna inför valet 2018. Ett av syftena med reformen var att locka behöriga lärare till Gnesta, och att döma av statistiken verkar satsningen ha fått önskad effekt. Inför höstterminen hade drygt 90 procent av kommunens lärare legitimation.

undefined
Lena Fager undervisar elever i årskurs två, och Ida Johansson är lärare för skolans femteklassare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!