Kommunen misstänker miljögifter i brunnsvattnet

Förhöjda halter av det miljöfarliga ämnet PFAS har upptäckts i grundvattnet i närheten av Käxle i Stjärnhov. Nu ska dricksvattnet i ett 20-tal brunnar provtas.

"Det är för tidigt att säga vad det innebär om vi hittar förhöjda halter av PFAS i någons dricksvatten", säger Jonas Ek, renhållningschef i Gnesta kommun.

"Det är för tidigt att säga vad det innebär om vi hittar förhöjda halter av PFAS i någons dricksvatten", säger Jonas Ek, renhållningschef i Gnesta kommun.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2024-02-14 17:22

Gnesta kommun har genomfört en provtagning vid en avfallsdeponi i Käxle, Stjärnhov.

– Resultatet visar på förhöjda halter av PFAS i vattnet som rinner från deponin och även i grundvattnet intill deponin, säger kommunens renhållningschef Jonas Ek. 

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som alla är mycket svåra att bryta ner, samtidigt som vissa av dem kan vara skadliga för hälsan – några har klassificerat som reproduktionsstörande eller misstänkt cancerframkallande.

Under dagen har ett tjugotal närliggande hushåll kontaktats av kommunen – och deras brunnar kommer provtas under kommande dagar. 

undefined
Sedan länge har det varit förbjudet att stjälpa avfall på tippen, som övertäcktes 2015.

Kommunen har kallat in experter och håller nu på att kartlägga spridningen. Men exakt vad det innebär om förhöjda halter av det miljöfarliga ämnet upptäcks i någons dricksvatten är för tidigt att säga, enligt Jonas Ek.

– Förhoppningsvis får vi nya provsvar i slutet på nästa vecka, sedan får vi gå vidare, säger han. 

Vart PFAS:en kommer ifrån vet kommunen heller inte i nuläget.

– Deponin håller på att sluttäckas, och det kan komma från fyllnadsmaterialet eller ifrån det tidigare avfallet, eller så kan det har varit en brand på platsen, säger Jonas Ek. 

undefined
Det kommunala dricksvattnet påverkas inte av fyndet av PFAS, uppger kommunen. Men ett 20-tal privata brunnar måste undersökas.

Det har även tagits vattenprover vid platsen tidigare, i samband med övertäckningen.

– Men då har man inte tittat efter PFAS – vilket är något ganska nytt och för tillfället upptäcks på många platser runtom i landet, säger Jonas Ek som betonar att det kommunala dricksvattnet vid Stjärnhov inte är påverkat. 

Karta: Avfallsdeponi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!