– Vill du ha kärnvapen i din kommun och bli förstahandsmål i ett krig? Så inledde Maj-Britt Theorin sitt tal på Elektron i Gnesta på tisdagskvällen.
Som politisk veteran inom Socialdemokraterna har hon arbetat med bland andra Olof Palme och varit en stark röst emot ett ökat svenskt samarbete med försvarsalliansen Nato. I tisdags var hon inbjuden för att tala på ett möte hos Kampanjgruppen i Gnesta mot värdlandsavtalet med Nato.
Kampanjgruppen, med det långa namnet, startades för bara två veckor sedan. Den har bildats för att informera om vad ett värdlandsavtal kan komma att innebära för Sverige på sikt.
– Vi kommer att ha olika namninsamlingar på byn fram till april när det ska komma upp ett beslut i riksdagen, berättar Benny Åberg som är engagerad i kampanjgruppen.
Kampanjgruppen har uppstått under en begränsad tid, men bland dess medlemmar finns engagemang att fortsätta i annan form.
– Det är ett tidsbegränsat projekt, men det är några som pratat om att fortsätta bilda någon form av fredsgrupp, säger Benny Åberg.
Föredraget på Elektron är ett av flera som Maj-Britt Theorin gör när hon reser land och rike runt för att tala om riskerna ett eventuellt värdlandsavtal kan innebära för ett land som Sverige.
– Svensk och finsk neutralitet mellan Nato och Sovjet ansågs inte bara av Sovjet, utan också av USA vara en fördel under det kalla kriget, säger Maj-Britt Theorin.
Är inte risken att man på den här typen av möten predikar för de redan frälsta?
– Risken finns ju naturligtvis att det blir för bara frälsta, men de frälsta får ju argument och sen får de agera vidare, förklarar Theorin.