Varje dag promenerar Eva Öst med sin Jack russel terrier Tilda i Thuleparken. Det händer ofta att de möter hundar som inte är kopplade. Något som frustrerar Eva. Därför brukar hon ropa till ägarna att hon själv kommer med hund, vilket får de flesta att koppla sin. Men det händer att hon får tillmälen tillbaka.
– Någon ung tjej skrek "håll käften kärring" åt mig en gång, det kändes så klart inte så roligt.
Och så var det den där dagen tidigare i höstas då en boxer kom springande och Eva instinktivt skyddade Tilda. Boxern fick upp tassarna på bröstet på Eva som ramlade omkull och slog i revbenen ordentligt. Som tur var bröts inget.
– Ägarna sa att kopplet gått sönder, ja inte vet jag. Men ägarna var hjälpsamma och bjöd till i alla fall. De hade ett fint bemötande och hjälpte mig hitta mina skor som flugit åt pipan, säger Eva.
Trots boxerägarnas vänlighet och trots att Eva haft hund hela livet har händelsen ändå skärrat henne.
– Även om du känner din hund kan du inte lita på vad den gör. Man måste också tänka på att andra kan vara hundrädda och vet inte om din hund är vänlig eller inte. Dessutom leker det barn här, som gärna vill klappa hundarna. Det kan gå illa, säger Eva.
Hon påpekar att man som djurägare har ett ansvar och att parken faktiskt är till för alla. Man måste kunna känna sig trygg där tycker Eva.
I Gnesta kommun råder det koppeltvång för hundar i bland annat parker. Miljöchef Ghita Sjösteen säger att man så sent som i mars i år förtydligade vad som gäller.
– I de gamla ordningsstadgarna stod det att hundar skulle vara kopplade på "allmän plats", men de var inte lika definierade som de nya är, säger hon.
Det händer att kommunen får in klagomål på lösa hundar, då handlar det oftast om Gnesta tätort. Sjösteen berättar dock att det är polisen som är tillsynsmyndighet i de här fallen och har man problem med lösspringande hundar ska man därför vända sig dit.