Louise tar sin forskning vidare – i nationell tävling

Louise Karlsson forskar om stressrelaterad ohälsa. Framställningen av forskningen har nu fått ett sådant genomslag att hon har tagit en av finalplatserna i den nationella tävlingen Forskar Grand Prix.

Forskaren Louise Karlsson har gått vidare i Forskar Grand Prix.

Forskaren Louise Karlsson har gått vidare i Forskar Grand Prix.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2021-10-03 14:33

I dag jobbar Louise som arbetsterapeut och rehabkoordinator på Gnesta vårdcentral.

– Det var av en slump som jag gick på en workshop i våras där man pratade om just forskningsgrandprix, och vad man ska tänka på när man ska presentera sin forskning på ett lättförståeligt och underhållande sätt till allmänheten som jag kände att ”det här vill jag prova”. Så jag skickade in en spontanansökan innan sommaren och gick vidare, säger Louise Karlsson.

Att ha gått vidare beskriver Louise som nästan lite overkligt – men väldigt roligt.

– Jag är ju fortfarande relativt ny inom forskningsvärlden så jag trodde inte att det skulle gå såhär bra. Men jag är supertaggad.

Vad är det viktigaste du vill bidra med genom din forskning?

– Jag vill bidra till att friskare samhälle, där vi inte sätter orimliga krav på varandra eller oss själva varken på arbetsplatsen eller i privatlivet. Att vi redan som barn och tonåringar får lära oss om vikten av balans i vardagen och återhämtning. Och att vi kan få fler verktyg att använda oss av när en person drabbas av en stressrelaterad ohälsa, säger Louise Karlsson.

Julia Brink är projektledare för Forskar Grand Prix.

– Årets tävling är unik – den har till början varit digital. Grand Prix brukar ha lokala deltävlingar där lärosäten håller i trådarna för att ta fram forskare, men i och med pandemin gjorde vi om, säger hon.

Den 25 november tävlar totalt sju forskare om att presentera sin forskning – på fyra minuter. Årets deltagare slås ihop med de som gick vidare förra året, eftersom man inte kunna hålla någon tävling då.

– I år har man kunnat skicka in bidrag som man har gjort hemma.

Den kommande finalen kommer att hållas live den 25 november på kulturhuset Nalen i Stockholm. I juryn sitter komikern och författaren Karin Adelsköld, Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik och Amina Manzoor, vetenskapsreporter på Expressen. Juryns röster kommer sedan att vägas samman med publikens – som till stor del kommer att bestå av gymnasieelever. 

– Det som är viktigt är att man tänker på den som tittar och gärna använder kroppsspråk och rekvisita. De som tittar ska vilja veta mer.

Årets prissumma är 15 000 kronor. Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap och Allmänhet och arrangeras med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!