Lovskolan anpassas: "Ingen ska falla mellan stolarna"

Elever på Frejaskolan har under lovet möjligheten att vässa upp sina betyg. "Om man har frågor nu är lärarna oftast inte upptagna", säger Oscar Enström som går i nian.

William Sandberg, Arvid Reis, Julia Michanek och Oscar Enström är fyra av de drygt tjugo elever som är med på lovskolan. 
"Det är roligare att vara i skolan än att sitta hemma vid en skärm", säger William Sandberg.

William Sandberg, Arvid Reis, Julia Michanek och Oscar Enström är fyra av de drygt tjugo elever som är med på lovskolan. "Det är roligare att vara i skolan än att sitta hemma vid en skärm", säger William Sandberg.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2021-04-08 14:30

För många kan lovskolan bara handla om att lära sig mer för att kunna gå från ett underkänt betyg till ett godkänt. Men så är inte alltid fallet. Flera av eleverna som är på lovskolan vill höja ett redan godkänt betyg. I år riktas dessutom fokus helt på niondeklassarna som varit med i de olika turerna kring den distansundervisning som pandemin fört med sig.

– Jag tycker att det har varit svårt att vara hemma och jobba. Jag behöver att man möts person till person. Det här är en väldigt bra extra chans att få hjälp på det sättet, säger Oscar Enström. 

Lovskolan har funnits i olika former under de senaste femton åren. Lotta Jansson är en av initiativtagarna bakom stödet och har varit med sedan start. Hon undervisar i de samhällsorienterade ämnena och i olika språk.

– Lovskolorna bygger på ett samarbete där lärarna ger ut material och mentorerna rangordnar de uppgifter som behöver göras och sedan hjälper vi eleverna att genomföra uppgifterna, säger hon.

Drygt tjugo elever sitter i de tre öppna klassrummen där bland annat matematik, svenska och engelska sätts i fokus.

– Stödet som eleverna får har brutits ned på individnivå. Tidigt i anslutning till betygsättning går vi igenom varje elev som har behov av hjälp och riktar sedan den hjälpen till eleven.I år är nog första gången som jag tycker att varje liten del av varje elevs plan har lyckats fullt ut. De har en tydlig ansvarstagare så att ingen ska falla mellan stolarna, vilket ledningen har drivit hårt. 

På lovet får eleverna även möjlighet att återigen träffa lärarna fysiskt, även om det är många som har uppskattat att studera hemifrån.

– Jag tycker att det är enklare att koncentrera sig hemma. Man kan ta lite småpauser när man vill och inte så mycket intryck. Det har varit lugnare, säger Julia Michanek, som slutar nian i vår.

Men enligt Lotta Jansson handlar inte lovskolan bara om att målinriktat jobba mot bättre betyg. Förutom den annorlunda stödet och kontakten med lärare kan undervisningen också ge andra fördelar.

– Mycket går att mäta i resultat, men inte allt. Det kan handla om en förklaring som är avgörande, ett samtal som gör att man tänker annorlunda eller att man kanske hittar en ny kompis. Insatserna är inte bara punktinsatser utan det handlar också om att skapa ett förtroende, säger Lotta Jansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!