Lugn valdag i Gnesta – 40 minuter kö på Dansut

"Man gör sin plikt," säger Kurt Nensén, en av de sista att rösta i Björnlunda. Valet gick bra i alla åtta lokaler, enligt kansliet.

Ingrid Almkvist lägger en av Kurt Nenséns röster i urnan i Björnlunda. Valet förlöpte lugnt i alla åtta lokaler, enligt kansliet.

Ingrid Almkvist lägger en av Kurt Nenséns röster i urnan i Björnlunda. Valet förlöpte lugnt i alla åtta lokaler, enligt kansliet.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-09-11 21:19

– Jag körde olika partier på alla tre nivåerna, riksdag, region och kommun. 

Det berättar väljaren Kurt Nensén, som efter en dag med kanotpolo i Oxelösund tajmade sitt besök i vallokalen Wattrangsborg i Björnlunda till de sista minuterna innan stängning.

När SN besöker lokalen, en av sju ordinarie plus förtidsröstningslokalen i kommunen, är de sju röstmottagarna närmast sysslolösa, men tidvis var det full rulle under dagen.

undefined
Hanna Ahlström, ordförande i vallokalen i Björnlunda, skulle nog inte ha ställt upp om hon inte blivit tillfrågad. Arbetsdagen är lång och ansvaret stort, men det är också väldigt roligt, försäkrar hon med ett leende. Hennes medarbetare Nils-Erik Thunholm, Anita Karlsson och Ingrid Almkvist instämmer.

– Det har väl varit som mest 10–15 minuters kö vid några tillfällen, säger Ingrid Almkvist, för stunden den person som lägger ned kuverten med valsedlar i urnan samtidigt som kollegan Nils-Erik Thunholm bockar av väljaren i röstlängden.

Stämningen är familjär och många väljare behöver inte identifiera sig med legitimation.

– Jag insåg i dag att jag är äldst i gänget. Förut var jag yngst, säger röstmottagare Anita Karlsson, som tjänstgjort varje val sedan 1980-talet.

undefined
Väljaren Kurt Nensén var känd av funktionärerna och behövde egentligen inte ha haft med sig någon legitimation.

I en påse står frukt redo – när klockan slår 20.00 förbyts lugnet i intensiv aktivitet. Förtidsrösterna ska då ned i urnan och sedan vräks kuverten ut på ett bord för att sprättas upp och räknas för hand. Riksdagsvalet är prioritet och så snart siffrorna tycks stämma rings resultaten in till Valmyndigheten i Sundbyberg.

– Vi bedömer att allt har gått bra under dagen, säger Jesper Bernt Dahl, kanslichef i Gnesta kommun. Bara en vallokal uppskattade hur länge folk fick vänta: Dansutskolan, med 40 minuter som mest.

– Det viktiga är att det går korrekt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!