Luis kök i Gnestas entré upphör – huset säljs

En av Gnestas mer kända byggnader är till salu igen. Nydanande Luis – restaurangen med tegelvilla på Östra storgatan – försvinner.

"Konceptet som Luis drev var jättebra. Alla satt hos honom, och vi hade jättekul och roligt och fullbokat," minns ex-servitrisen Olga Patay, när nu restaurangen rensats ut.

"Konceptet som Luis drev var jättebra. Alla satt hos honom, och vi hade jättekul och roligt och fullbokat," minns ex-servitrisen Olga Patay, när nu restaurangen rensats ut.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-03-01 10:24

– Det var den bästa tiden. Luis, han kom med sådana grejer till Gnesta som ingen hade provat förut. Familjemiddag till exempel, säger Olga Patay.

Den före detta servitrisen på Luis kök talar med eftertryck, ögonen glittrar. Mexitegelvillan med tillhörande restaurang vid Gnestas östra entré står tom nu, i väntan på nya ägare. Själv har hon har tappat kontakten med krögaren Luis Vittmalm när tidningen söker upp henne i lägenheten i Gnesta.

Redan för ungefär tre år sedan sålde Vittmalm till Abbe Ada, som sedan tidigare driver kök och butik i Mölnbo. Men planerna höll inte och Ada försökte sälja redan för ett år sedan. Sedan slutet av januari ligger fastigheten ute till försäljning igen, denna gång utan verksamhet.

– Någon annan får komma in med ny energi, säger Ada.

På mäklarbilderna framträder fortfarande den färgglada inredningen, i lackat trä, vit sten och svarta skinnmöbler. Men de har matgäster spisat i för sista gången.

undefined
Luis kök serverade i tio års tid husmanskost och á la carte i lokalerna, på senare år sattes en pizzaugn in.

Restauranginventarierna ingår inte, enligt annonsen, som riktar sig till både den som vill driva eget och hyra ut. Enligt mäklaren har kommunen meddelat att det bör gå bra att göra om restaurangdelen till bostad.

I ett tiotal år drevs restaurangen av spanskfödde Luis Vittmalm, som kom till Sverige 1972. 

– Jag köpte av en äldre gubbe som ägde hela villan, och då var köket gatukök, minns Vittmalm, som tidningen får tag på i hans hem i Nyköping, där han återhämtar sig efter en kamp mot lungcancer.

– Sedan gjorde jag om alltihopa och började med husman och á la carte. De första fem åren hade jag fullt alla helger!

Vittmalm lyfter fram stamgästerna – och servitrisen Patay – som lika stora delar i framgången som han själv. Och för Ukrainafödda Olga Patay var de tio åren livsavgörande.

undefined
Ukrainafödda Olga Patay har haft haft två-tre jobb parallellt för att försörja familjen. Men tiden på Luis kök, där hennes och Luis Vittmalms familjer även delade på huset, bär hon med sig som ett av sina bästa minnen.

– När jag började jobba där, då, livet började som på nytt. Jag lärde mig språk, man pratade med kunder, det var jättetrevligt.

Snart blev de som ett kollektiv – Patay och hennes dotter flyttade in på övervåningen i villan, där Luis Vittmalm med hustru bodde på bottenplan.

– Man kände sig som hemma då, det var inte jobb. Så det var bästa tiderna kan jag säga till dig, berättar Patay, som nu jobbar i matbutik i Gnesta.

Fastigheten på 190 kvadrat ligger ute för 3,8 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!