– Det är livsfarligt att vara patient på Gnesta vårdcentral.
Det är ord som kommer från Anette Persson, vars make Peter precis har fått diagnosen lungcancer. En diagnos som i hans fall borde ha kommit betydligt tidigare än vad den gjorde.
Över telefon berättar Anette Persson en historia som har sin början redan i september förra året, då maken ska ha börjat utveckla en hosta. Tillståndet förvärrades över tid och en månad förlorade han fem och ett halvt kilo i vikt.
– Jag var tvungen att köpa näringsdryck på apoteket, säger Anette Persson.
I april, under ett besök på vårdcentralen, beskriver hon att de fick "träffa någon som lyssnade" och en utredning om KOL startades. Slemlösande medicin skrevs ut.
– KOL ska följas upp, men i Peters fall hände ingenting.
Vid midsommar kräktes han slem och fick åter en tid på vårdcentralen. Läkaren ska ha kollat på datorn och sagt att alla värden "såg bra ut". Recept på inhalator skrevs ut.
En fredag i början av månaden blir Peter hemskickad från jobbet, en kollega hade sagt att han såg väldigt trött ut och stod på sig att han behövde gå hem.
– Den dagen fyllde hans pappa 80 år, men det fick bli en vända till vårdcentralen istället, säger Anette Persson och fortsätter:
– När vi kom på plats sa Peter att han hade "så jävla ont i lungan". Vi blev ombedda att komma tillbaka på måndagen.
Under pappans 80-årsfirande sitter Peter på en stol vid sidan av.
– På måndagen sa jag till läkaren att Peter inte kunde andas. Han kände sig helt stum på höger sida.
En remiss på skiktröntgen utfärdas och på sjukhuset i Eskilstuna konstateras lungcancer: en tumör på åtta centimeter vid höger lunga.
– Läkaren sa att han kom i sista minuten, säger Anette Persson.
Denna erfarenhet, lungcancer som diagnosticerats som KOL, är Peter inte ensam om att ha vid Gnesta vårdcentral. En granskning av inkomna anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visar att precis samma sak inträffade för snart två år sedan. En händelse som också gjorde att flera läkare på vårdcentralen prickades av myndigheten.
En kvinna ska då ha tagit kontakt med vårdcentralen på grund av andningssvårigheter och fått svaret att KOL-undersökning skulle inledas. En undersökning som sedan aldrig genomfördes. Hennes tillstånd förvärrades avsevärt och hon besöker vårdcentralen sju gånger på akuttider. Åtgärden: mer KOL-medicin som enligt kvinnans journaler påstås ha "god effekt".
En dag hittar kvinnans föräldrar henne i sitt hem, blek och chippandes efter luft. I ilfart bär det av till Nyköping där lungcancer upptäcks och hon förs sedan till Huddinge sjukhus för operation.
Det finns ytterligare exempel på samma förlopp: en man ska runt samma tid, enligt han själv, besökt vårdcentralen ett 20-tal gånger. Först när han kraftigt stod på sig skrevs remiss till lungröntgen ut. Mannen lever i dag med en tredjedel av sin högra lunga.
På Gnesta vårdcentral säger verksamhetschefen Ann-Louise Rågefalk att man bedriver ett ständigt utvecklingsarbete för att kunna bedriva god vård.
– Vi arbetar med avvikelser på ett strukturerar sätt och vid inträffade händelser analyserar vi orsaker för att vidta åtgärder, förhindra återupprepning samt kontinuerligt
följa upp beslutade aktiviteter, kommenterar hon apropå händelserna i ett mejl.
För Anette Persson och hennes make Peter väntar en orolig tid. Tumören har nu spridit sig till hela lungan.
– Peter är fruktansvärt omtyckt vaktmästare på Frejaskolan. Eleverna älskar honom, säger Anette Persson.
– Han ska tillbaka, han ger sig inte.