– Vi vill uppmärksamma att det finns ett väldigt stort tabu att prata om det här. Det är ett intimt område och vi vill visa att det finns hjälp att få, säger Viveka Österholm, sjukgymnast som har inriktat sig på kvinnors hälsa på Gnesta vårdcentral.
I en undersökning som Demoskop utförde åt Aftonbladet och Baaam i våras uppgav var femte kvinna att de hade underlivssmärtor. I flera studier har man även sett att 30 till 50 procent av alla kvinnor besväras av urininkontinens.
En av dem som känner igen sig i det sistnämnda konstaterandet är Marianne Carmstad Johansson. I dag är hon 54 år men vid flertalet tillfällen har hon sökt hjälp för inkontinensbesvär.
– Jag blev väldigt trött på att hela tiden springa på toa, speciellt på sommaren när vi var ute med husvagnen och behövde stå nära toaletterna. Jag var också livrädd för att gå bort och tänkte hela tiden på om jag skulle ha trosskydd med mig.
Under tidigare läkarbesök pratade man om att en operation och knipövningar sågs som den enda chansen till förbättring.
– Men sedan kom coronan och jag visste inte var jag skulle vända mig. Man kan söka sig till den gynekologiska mottagningen, men det här var ingenting för dem. Det blev en procedur och jag tröttnade.
Sjukgymnasten Viveka Österholm menar att det är vanligt att kvinnor accepterar sina bäckenbottenbesvär och lever vidare med dem. Kvinnorna som vänder sig till henne är mellan 18 och 85 år gamla.
– Väldigt många har gått med besvär länge och accepterat dem. En del vet inte att det finns hjälp och en del vågar inte söka hjälp. Vid en vaginal förlossning får 80 procent en muskelbristning i bäckenbotten. Det är muskler som har gått av och sys fast men kvinnan får ingen information eller rehabilitering. Det är inte ok och det är därför vi satsar på det här.
Marianne håller med och menar att rätt rådgivning hade kunnat ge henne hjälp tidigare.
– Sedan kom jag hit och kunde få all den hjälp som jag behövde – det var som att komma till himmelriket när jag fick hjälp med inkontinensen.
Att utbilda fler i ämnet tror Viveka Österholm är en viktig del samtidigt som hon ser ett behov av att underlivsbesvär prioriteras rent ekonomiskt.
– En del har haft besvär i 20–30 år efter en förlossning. Det borde vara självklart att man får träffa en sjukgymnast om man på något sätt skadar sig eller behöver opereras efter en förlossning, för att kunna hålla tätt och ha ett fungerande samliv.
En stor åldersgrupp som besöker Viveka är medelålders kvinnor. Madelen Arce är 49 år och flerbarnsmamma. Hon började få ont redan i 20-årsåldern och har upplevt underlivssmärtor och samlagssmärtor.
– Jag har alltid trott att det har varit gynekologiskt. Någon konstaterade att det var en inflammation och jag fick medicin. Någon annan sa att det var på grund av stygn efter en förlossning, men smärtan fortsatte och höll i sig.
Hon kände hur bäckenet var spänt och la vikt på ena sidan för att inte belasta hela bäckenet och emellanåt kände hon en brännande smärta i underlivet. Men det var först när hon satt i väntrummet på vårdcentralen som hon av en slump uppmärksammade en lapp om bäckenbottenproblem.
– Det finns ingen "quick fix", men jag vet vad jag kan göra.
Med sig från besöket fick hon flera övningar för bäckenbotten med fokus på andningsövningar, avslappning och stretchövningar.
– Efter två månader kände jag skillnad och det har absolut blivit mycket bättre.
Ett råd som Madelen vill ge till kvinnor som befinner sig i samma situation som hon gjorde är att inte ge upp.
– När man inte vet vad det beror på kan det kännas som man att man inbillar sig. Det kan vara väldigt jobbigt. Till de kvinnorna vill jag säga att man ska fortsätta söka hjälp. Jag gick hem från mitt första besök hos Viveka och kände att jag äntligen hade fått förståelse och kände stor lättnad.
Förlossningsskador, urin, gas- och avföringsläckage, samlagssmärtor och framfall är ofta tabubelagda samtalsämnen. För att lyfta frågan har Viveka startat ett projekt tillsammans med läkare och inkontinenssköterska på vårdcentralen.
– Jag har i samarbete med barnmorskor och BVC fortsatt att arbeta förebyggande under graviditet och efter en förlossning genom att erbjuda mycket information och kontroller. Jag tror det kan hjälpa kvinnor senare i livet om de har fått de förutsättningarna tidigt. Det stödet borde även finnas nationellt.