Lurades i fälla – blev kidnappad och pressad på pengar

En 40-åring man i Skellefteå trodde att han hade bestämt träff med en kvinna för att lära känna henne. Istället blev han utsatt för utpressning och rån samt blev kidnappad. Nu döms den Gnestabördiga kvinnan och ytterligare två män för flera brott.

Gnestakvinnan döms nu till fängelse för flera brott.

Gnestakvinnan döms nu till fängelse för flera brott.

Foto: Veronica Karlsson, TT

Gnesta2022-05-30 21:00

Den kvinna från Gnesta kommun som tidigare häktats för kidnappning döms nu till ett års fängelse för människorov, rån, medhjälp till försök till utpressning samt brott mot knivlagen. Åklagare Anders Norberg menar att omständigheterna kring frihetsberövandet i sig är mindre allvarliga, men i kombination med utpressningsförsöken och brottet mot knivlagen döms kvinnan nu till ett års fängelse.

Det var den 9 mars i Skellefteå i år som Gnestakvinnan, som var LVU-placerad i Skellefteå, mötte upp den 40-åriga mannen efter att de haft inledande kontakt på en mötesplats på internet. Två män dök då upp och inledde en utpressning av mannen, som de påstod var pedofil och skulle köpa sex av en minderårig. De två 20-åriga männen menar att kvinnan utgett sig för att vara 14 år.

Den 40-åriga mannen har aldrig hörts av polis om det påstådda sexköpet och har heller aldrig varit misstänkt för något brott.

Mannen menar att mötet handlade om att lära känna varandra, inte om något annat. Han ska också ha fått ett foto på kvinnan innan de möttes, för att se att hon är över 18 år. 

Kvinnan hävdar att mötet handlade om ett överenskommet sexköp och att hon inte visste att de två männen skulle dyka upp. De två männen i 20-årsåldern påstår att de sett har sett konversationen mannen haft med kvinnan och genom den konstaterat att han är pedofil. De bestämde sig för att konfrontera mannen för att få honom att sluta med sitt beteende och att ingen utpressning skett från deras sida men att mannen velat köpa deras tystnad.

Den 19 mars sökte 20-åringarna upp mannen i hans hem och fortsatte utpressningen under hot. Den gången lyckades mannen avvärja situationen och ringa polis. Historierna skiljer sig också i det här fallet, om vad syftet med besöket var. 40-åringen menar att de försökte få honom att föra över 85 000 kronor. De två 20-åringarna menar att det handlade om oro för mannens barn och att de ville varna hans eventuella partner.

Tingsrätten bedömer att den 40-åriga mannens berättelse är trovärdig och att de 20-åriga männen samt Gnestakvinnan inte hade sammanhängande förklaringar på bevisningen som åklagaren lagt fram.

De två männen döms nu till ett år och sex månaders fängelse för människorov, rån, försök till utpressning och narkotikabrott respektive tre månaders fängelse för försök till utpressning. Alla tre ska gemensamt betala skadestånd på 50 000 kronor till brottsoffret.

Brotten inträffade i Skellefteå tidigare i år.
Brotten inträffade i Skellefteå tidigare i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!