– Vi gör det därför att vi tycker att i en tid då splittring och motsättningar på nåt sätt är självklara vill vi visa på något annat. I Gnesta finns en otrolig vilja att göra gott som vi vill ta fasta på. Krisen är inte vår här i Gnesta. Det är egentligen inte svåra tider, det är bara en idé: en intressant mediebild att haussa upp på nåt sätt.
Vad hoppas ni att det ska leda till?
– Dels ska det leda till att visa på att det finns många människor som inte ser att en konflikt är vägen. Dels är det himla många organisationer som står bakom och jag ser för mig att det här är något som vi skulle kunna jobba vidare med, i vilken form vet jag inte, men det här är ju uppenbarligen organisationer som står för ett öppnare Gnesta.
Har du något exempel på hur?
– Vi har ju en stor flyktingförläggning i Gnesta och en av de som bor där, Imad Alshatti, kommer att hålla tal. De asylsökande börjar få praktikplatser i Gnesta, och det kanske är något vi kan stötta upp.
Du pratar om splittringar och motsättningar, vad syftar du på då?
– Ja, det är motsättningar mellan ett mångkulturellt samhälle och ett icke mångkulturellt samhälle. Hur man ställer sig i den frågan och ser för sig att inriktningen ska vara: att vi ska inkludera eller att vi ska skapa ett vi och ett dem.
Vilka organisationer är det som står bakom manifestationen?
– I grunden är det Art lab Gnesta och Lokstallet AB: en ideell konstförening och ett aktiebolag. Sen är det 18 organisationer som ställt sig bakom, och vi är fortfarande öppna för att det kan bli fler.